València

Els Premis Octubre recauen tots, per primera vegada, en autors valencians

Per primer cop en 37 anys de vida, els Premis Octubre són 100% valencians. Els cinc guardons han anat a parar aquest any a autors del país. Xavier Aliaga ha rebut el premi Andròmina de Narrativa per "Els neons de Sodoma". El premi Ramon Barnils de periodisme ha estat per a Mario Reyes. També han guardonat el filòsof Antoni Defez, el cineasta Manuel Sebastián i el poeta Josep Lluís Roig.

Actualitzat
Els cinc guardons dels Premis Octubre d'aquest any han recaigut en autors valencians. Des de la primera edició dels guardons, ara fa 37 anys, no havia coincidit que tots els autors guardonats fossin del País Valencià.

Entre els guardonats d'aquesta edició destaca el periodista Xavier Aliaga, distingit amb el premi Andròmina de Narrativa per la novel·la "Els neons de Sodoma". El premi Ramon Barnils de periodisme ha estat per al periodista Mario Reyes per un reportatge que investiga la relació de la ciutat de València amb l'Alemanya de Hitler.

El filòsof Antoni Defez s'ha endut el premi d'assaig per atrevir-se a abordar la qüestió de la nació i del nacionalisme des d'una perspectiva purament filosòfica, defugint l'habitual mirada de la política o la sociologia, amb l'obra "Realisme i nació: un assaig de filosofia impura".

El cineasta Samuel Sebastián ha estat guardonat per la seva obra de teatre "Les habitacions tancades", que reflecteix la conversa que mantenen un pare i una filla abans de dinar i després que el pare hagi abusat d'ella. L'autor explica que és el primer cop que s'apropa al món del teatre i s'ha mostrat molt satisfet pel seu èxit.

Per la seva part, el guanyador de la categoria de poesia, Josep Lluís Roig, amb el poemari "Peixos d'un mar sec" i el pseudònim Jaume Roig, ha dit que volia "desencallar-se" perquè quan es publica habitualment es corre el risc de repetir-se.

Miró, Poblet i Jaume I

El premi a les personalitats ha recaigut enguany en l'alcoià Antoni Miró i en la figura del pare abat del monestir de Poblet, Josep Alegre. D'aquesta manera es recorda un important creador i alhora es commemora el 800 aniversari del naixement de Jaume I el Conqueridor, perquè és en aquest monestir cistercenc català on hi ha enterrat el monarca.
Anar al contingut