Brussel·les

El Parlament Europeu atura els escàners que despullen als aeroports

El Parlament Europeu ha rebutjat la utilització dels anomenats escàners corporals, que ja es fan servir, de moment, en tres aeroports europeus (RU, NL i CH). Segons els eurodiputats, es tracta d'un sistema que atempta contra la dignitat de les persones i no està prou justificat el seu ús. No estan en contra del sistema, però abans d'estendre'l reclamen estudis. En el fons de la polèmica, hi ha el malestar dels eurodiputats que no volien que la comissió tirés pel dret sense consultar-los, com va fer amb la prohibició de pujar líquids als avions.

Actualitzat
A iniciativa d'un eurodiputat britànic i d'un d'italià, el Parlament Europeu ha posat el crit al cel perquè la Comissió Europea volia incloure els escàners de cos sencer en un reglament que s'aplicaria a tota la Unió Europea. Així ho ha assenyalat Philip Bradbourn, eurodiputat britànic del Partit Popular Europeu, que ha afirmat que l'aparell és "una violació molt seriosa del nostre dret a la privacitat i és un aparell intrusiu." L'italià Marco Cappato, eurodiputat de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates, ha afegit: "Tot aparell de seguretat ha de passar un examen sobre la salut i la privacitat dels ciutadans i sobre l'eficàcia de la mesura."

Estudis d'impacte sobre els drets

Malgrat l'intent del Partit Popular Europeu d'ajornar la votació, per una àmplia majoria, els eurodiputats han aprovat una resolució contrària a l'ús dels escàners corporals. Els europarlamentaris consideren que hi ha dubtes sobre la justificació de la mesura, i que falta informació essencial. Per això han reclamat a la Comissió Europea que faci estudis d'impacte sobre els drets fonamentals i la protecció de dades, que faci estudis científics sobre repercussions en la salut i d'impacte econòmic.

Què prefereixen els passatgers?


El comissari europeu de Transports ha sortit al pas assegurant que segons els seus estudis, quan s'ofereix la possibilitat de triar, els passatgers prefereixen passar per l'escàner corporal que ser sotmesos a un escorcoll personal, i ha recordat que les imatges no es graven i, per tant, tampoc es conserven.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut