Barcelona

La Generalitat confirma que els rescats en cas de negligència es començaran a pagar al 2009

Els bombers començaran a cobrar els rescats de muntanya que hagin de fer per un cas d'imprudència a partir del 2009. Ho ha deixat clar la directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament de la Generalitat, Olga Lanau. El govern català destaca que la mesura no té afany recaptatori, sinó dissuasori de pràctiques allunyades del sentit comú. El cobrament de rescats és un tema recurrent al voltant del muntanyisme. La Generalitat s'hi ha manifestat favorable en diverses ocasions, uns anuncis que han generat polèmica. Ara sembla que la mesura ja té data.

Actualitzat
Els bombers de la Generalitat cobraran a partir de l'octubre del 2009 l'import dels rescats de muntanya quan hi hagi "imprudència o negligència evident" per part de la víctima. Així ho ha anunciat Olga Lanau, que ha remarcat que la decisió no té afany recaptatori, sinó que vol dissuadir de les pràctiques allunyades del sentit comú. L'objectiu és que la gent es conscienciï de la importància de prevenir, preparar-se i equipar-se a l'hora de practicar esports de risc.

Lanau ha precisat que només es cobraran aquells casos en els quals no hi hagi dubtes de l'actuació negligent o imprudent, com per exemple els accidents d'esquí en pistes tancades per risc d'allau o els accidents provocats per escalar en zones perilloses sense l'equip necessari. Per això, la Conselleria d'Interior ja ha començat converses amb les federacions dels diferents esports de muntanya per intentar tipificar amb el màxim detall possible els supòsits de negligència o imprudència greu per part de l'esportista.

Segons xifres de l'administració, els rescats de muntanya suposen cada any una despesa als bombers de la Generalitat d'entre 1,5 i 2,5 milions d'euros, ja que de mitjana cada actuació suposa una factura d'uns 3.000 euros. En concret, segons les dades facilitades per Lanau, el cost de cada salvament es calcula a raó de 30 euros per cada hora de treball de cada bomber, 39 euros per cada vehicle terrestre i 2.271,5 euros per cada hora de vol dels mitjans aeris que calgui mobilitzar.

Creix el nombre de rescats

En els últims anys, el nombre rescats dels bombers s'ha disparat. El 2007 es van fer 198 actuacions en total i entre gener i principis d'octubre d'aquest any ja se n'han fet 288, tant de muntanyencs com de practicants de barranquisme, escalada, espeleologia, esquí i esquí de muntanya.

Des del mes d'octubre els bombers ja envien la factura a les persones rescatades perquè sàpiguen l'import de l'actuació dels equips d'emergència, encara que per ara no se'ls cobra. A partir d'ara, en els casos en què l'esportista ja hagi incorregut en un cas de negligència o imprudència evident, se li enviarà la factura i a més se li farà constar que a partir de l'octubre de l'any vinent se li cobraria el servei.
Anar al contingut