Karma Peiró/ Entrevistes als guanyadors dels Premis Blocs (VI)

El català traspassa fronteres en la blogosfera

EnMiquel Tuson, biòleg i en Saül Gordillo, director de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), van guanyar un premi especial a la primera convocatòria Premis Blocs Catalunya 2008 per potenciar el català i per l'ús pioner dels blogs. Amb ells, s'acaben les entrevistes als guardonats que s'han publicat durant tota la setmana.

Actualitzat
Diu en Miquel Tuson que darrere del seu blog, La Llumenera de Nova York (http://www.llumenera.com), "hi ha algú ple d'inquietuds, que cada dia que passa se sorprèn una mica més dels petits fragments de realitat que transcorren a Nova York". El periodista Saül Gordillo, interessat especialment en política, blogs i internet, comenta que amb El Bloc sense Fulls (http://www.saul.cat/) "intenta mantenir l'equilibri entre el ciutadà que no vol renunciar a la seva visió i opinió, l'activista digital que usa intensament la xarxa i participa amb la comunitat, i el periodista que es dota d'un espai personal per informar i interpretar la realitat que l'envolta".

"La Llumanera de Nova York" va ser una revista catalana publicada a finals del segle dinou, entre 1874 i 1881, de la qual el blog en pren el nom i li ret homenatge. "Descobreixo la relació que els catalans hem tingut, des de fa més de cent anys, amb aquesta ciutat". D'altra banda, l'apunt diari que des del 2004 fa en Gordillo al Blog sense Fulls consisteix en informació rigorosa, interpretació personal i opinió lliure. "Em va animar la llibertat que tens en un bloc i no en un mitjà tradicional".


Sobre el català tots dos bloguers estan d'acord que la nostra llengua traspassa fronteres. Diu en Tuson que "si tingués temptacions d'arribar a més gent escriuria directament en anglès. En producció cultural ens hem de desacomplexar; som un mercat potencial de 10 milions". I Saül Gordillo opina que mai li han agafat temptacions d'escriure en castellà. "El meu país és Catalunya, i el públic al qual m'adreço és la catosfera, que no és res més que els Països Catalans 2.0".
La conversa entre tots dos continua: "Escrivint blogs aconseguim escurçar les distàncies físiques, socials i professionals que ens separen. Posar en comú grups de persones amb interessos compartits, tirar endavant projectes professionals, culturals, socials, polítics que fins ara eren impensables", apunta el biòleg. I afegeix el periodista: "Aconseguim ser més lliures. Fer xarxa. Combatre el sectarisme. Tenir més i millor opinió. I aconseguir una mirada crítica".

Per últim, ens recomanen aquests blogs per seguir la pista a la blogosfera catalana. D'una banda, "Productes de neteja" (http://www.productesdeneteja.com/blog/), un conjunt de reflexions generacionals i urbanes. I de l'altra, La Marfanta (http://lamarfanta.blogspot.com/) que ha revolucionat les Terres de l'Ebre a la xarxa perquè ha esdevingut un mitjà de comunicació.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut