Què són les eleccions primàries?

Actualitzat
Una elecció primària és aquella que se celebra per seleccionar el candidat d'un partit. Als Estats Units se celebren primàries no només per a les eleccions presidencials sinó també per escollir representants, senadors, alcaldes i governadors.

No sempre s'han fet eleccions primàries. El primer partit que en va fer va ser el Partit Progressista de Theodore Roosevelt durant els primers anys del segle XX. La iniciativa es va estendre ràpidament, i l'any 1916, més de la meitat dels estats ja celebraven eleccions primàries.

Tot i això, l'experiència va durar poc. Després de la Primera Guerra Mundial, els líders dels partits, que no volien perdre poder, van convèncer els estats perquè les suprimissin. Els arguments que van fer servir eren que costaven molts diners i que hi participava poca gent.

No va ser fins després de la Segona Guerra Mundial que les pressions democratitzadores i l'aparició de la televisió van aconseguir que es retornés al sistema de primàries, que és el sistema que actualment tenen la majoria dels estats.
Anar al contingut