Què és el col·legi electoral?

Actualitzat
El Col·legi Electoral dels Estats Units, vigent des de fa més de dos segles, és un organisme integrat per compromissaris designats per cada estat per elegir el president i vicepresident en nom dels seus ciutadans. El procés de selecció dels electors d'aquest col·legi varia d'un estat a l'altre. Normalment, els electors de cada estat, a l'hora de votar pel president o pel vicepresident, en realitat el que fan és elegir els compromissaris del col·legi electoral. Per això es diu que és el col·legi i no el vot popular el que elegeix el president.

Cada estat té tants vots electorals o compromsisaris com membres té al Congrés. Es per això que el nombre de vots electorals o de compromissaris del Col·legi Electoral és actualment de 538, que corresponen als 100 senadors -dos per cadascún del 50 estats-, els 435 membres de la Cambra de Representants i els 3 delegats del Districte de Colúmbia, on es troba la capital del país, Washington DC. Per ser elegit president, el candidat ha d'obtenir el vot de la meitat més un dels compromissaris, és a dir, 270 vots electorals.

Tots els estats menys dos -Nebraska i Maine- tenen un sistema eliminatori de vot, de manera que el candidat que obté la majoria del vot popular s'emporta tots els vots electorals de l'estat. Els compromissaris es reuneixen a la capital del seu estat el primer dilluns després del segon dimecres del mes de desembre, que aquest any correspon al dia 15, per emetre els seus vots. Posteriorment, els vots electorals s'envien al president del Senat a Washington. El dia 6 de gener es llegeixen els resultats en una sessió conjunta de les dues cambres del Congrés.

En el cas que cap candidat obtingués la majoria dels vots electorals, la dotzena esmena de la Constitució preveu que el president sigui elegit per la Cambra de Representants.

N'hi ha que creuen que el sistema de col·legi electoral és una relíquia passada de moda, però d'altres el prefereixen perquè obliga els candidats presidencials a fer campanya a molts estats i no només als més poblats.
Anar al contingut