Barcelona

Més de 1.600 persones recorden Xirinacs en un acte al Palau de la Música Catalana

Més de 1.600 persones han omplert el Palau de la Música Catalana per retre un homenatge a l'exsenador i figura destacada del catalanisme Lluís Maria Xirinacs, mort fa més d'un any a Ogassa, al Ripollès. L'acte, organitzat per la Fundació Xirinacs i la Comissió Centenari de l'estelada, ha començat recordant les càrregues de la policia franquista contra els que reclamaven llibertats l'any 1976 i ha continuat amb tot un seguit d'actuacions musicals. A més de recordar la figura de Xirinacs, l'acte també ha volgut transmetre l'ideari de l'exsenador a les noves generacions. L'homenatge s'ha retransmès en sis cinemes de poblacions catalanes.

Actualitzat
"Comença a caminar, poble català!", "Independència!". Amb aquests crits ha començat l'acte d'homenatge de Lluís Maria Xirinacs amb una representació de la manifestació a favor de la independència que va tenir lloc al passeig Sant Joan el 1976. Xirinacs va ser en aquella manifestació, que tal com han representat va ser aturada a cops per la policia franquista. Diferents personalitats de la societat civil dels Països Catalans han lloat la figura de Xirinacs i la seva defensa per les llibertats.

Un dels promotors de l'acte, l'actor i líder de Sobirania i Progrés, Joel Joan, ha explicat, que Xirinacs va ser "un home coherent tota la seva vida i això ha resultat ser molt incòmode". L'actor ha recordat que, de petit, passava per davant de la Model quan anava a escola, en els anys que Xirinacs feia la seva plantada pels presos. "Preguntava a la meva mare què feia aquest senyor", ha explicat. Joan ha afegit que la figura de Xirinacs "s'ha distorsionat". "No podem qualificar tota una vida per unes paraules al final", ha afegit, en referència a quan Xirinacs es va declarar "amic d'ETA".

Mossèn Dalmau, que va ser amic de Xirinacs, ha explicat que la figura i la personalitat de l'homenatjat és "complexa". "No va morir d'odi ni de gelosia ni d'accident, sinó d'amor, com Jesús", ha declarat, i ha afegit que "ningú ha dit mai que Jesús es va suïcidar, però els fets canten". Lluís Planes, de la Fundació Xirinacs, ha manifestat que "s'ha acabat el temps de la queixa, del nacionalisme i l'independentisme il·lusori i és el moment de vertebrar els Països Catalans". Planes ha apostat per "l'acció no violenta". El futbolista Oleguer Presas, per la seva banda, ha manifestat que la figura de Xirinacs "és digne d'admirar i diu les coses com les pensa".

També eren a l'acte els periodistes Josep Cuní i Miquel Calzada. El primer ha assegurat que "Xirinacs va fer una lectura nacional catalana de la teologia de l'alliberament i la va defensar", mentre que el segon ha ressaltat que si hi hagués una desena part de la seva coherència en la gent s'hagués avançat molt. "Em dic Josep Puigbó i sóc amic de Lluís Maria Xirinacs", ha començat l'acte.

També hi han participat Arcadi Oliveres, Oriol Junqueras, Víctor Alexandre, Mossèn Dalmau, Josep Guia, Rosa Calafat, Lluís Planes i Lluís Soler. També han intervingut amb vídeos que s'han passat en directe Antoni Bassas, Vicent Sanchís, Toni Albà, Alfons López Tena, Isabel Clara Simó, Josep Maria Terricabras i Eliseu Climent, entre d'altres. A més l'homenatge ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, el líder d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, així com el catedràtic de Dret Constitucional i membre d'Esquerra Independentista, Hèctor López Bofill.

El toc musical l'han posat Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Elèctrica Dharma, Obrint Pas, La Coral Sant Jordi, Joan Reig amb Refugi, Aramateix, At versaris i Manel Camp.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut