Barcelona

Les manifestacions a favor i en contra del 12 d'Octubre acaben amb incidents i ferits lleus

Un gran desplegament policial ha impedit que manifestants a favor i en contra de la Festa de la Hispanitat topessin tant als carrers de Barcelona com als de Tarragona. Els moments més tensos s'han viscut als carrers de Sants, quan els Mossos han impedit el pas als col·lectius contraris a la festa nacional espanyola.

Actualitzat

A Barcelona, la principal marxa contra el 12 d'Octubre ha arrencat a les onze del matí a la plaça de Sants. Uns 200 joves, encapçalats per una quarantena d'encaputxats que portaven banderes negres, han protestat contra l'extrema dreta i han denunciat la permissivitat de les institucions. Els manifestants han intentat accedir a la muntanya de Montjuïc per trobar-se amb la concentració ultradretana. Els Mossos els ho han impedit per dues vegades amb contundents càrregues policials i finalment els han acorralat en una zona pròxima al carrer Moianès. Allà els han retingut durant dues hores per evitar que pugessin a Montjuïc.

Durant el temps que han estat immobilitzats, els manifestants han cridat consignes contra els Mossos d'Esquadra i a favor d'una "Barcelona antifeixista". Entre els manifestants hi havia Saturnino Mercader, el president del comitè d'empresa dels autobusos de la ciutat, que ha denunciat que la policia els estaven "segrestant". Finalment, cap a les dues del migdia, una hora després que acabés la concentració de Montjuïc, la policia ha trencat el cordó i ha deixat marxar els antifeixistes. Els moments de tensió s'han saldat amb quatre manifestants atesos, dos d'ells per cops durant la càrrega i dos més per ciris d'ansietat, que han pogut sortir del cordó policial. També hi ha dos mossos ferits per contusions.

Crítiques a Rajoy i elogi de la pàtria

Aquesta marxa era la resposta a la concentració a la plaça de Sant Jordi de Montjuïc convocada per la comissió 12 d'Octubre, que integra diverses associacions de l'ultradreta. Entre ells, el partit Democràcia Nacional. Com cada any, s'hi han aplegat unes 400 persones, algunes d'elles proveïdes de banderes i simbologies franquistes. Els assistents han llançat crits a favor de la pàtria i contra l'Estatut, els immigrants, el govern socialista i Mariano Rajoy, per les seves paraules sobre la desfilada del Dia de la Hispanitat. També han tingut un record pel líder ultradretà, Jörg Haider, mort en un accident de cotxe.

En aquesta mateixa plaça, catorze joves independentistes s'han encadenat a uns arbres durant tota la nit. Ho han fet per protestar contra la marxa feixista. A quarts de vuit del matí, els Mossos els han obligat a marxar de la plaça de Sant Jordi. Per deslligar-los dels arbres ha calgut l'actuació dels bombers, que han trencat les cadenes amb unes tenalles. No hi ha hagut detencions, però han traslladat cinc persones a comissaria per ser identificades, ja que anaven indocumentades.

Al monument a Colom, joves d'Esquerra Republicana han penjat una pancarta a favor de la independència. Una vintena de membres de les JERC han desplegat una lona per denunciar la celebració del Dia de la Hispanitat. A la pancarta, que han penjat amb uns cables des de dalt del monument, s'hi pot llegir "Independència. 12 d'octubre. Res a celebrar". Els joves han orientat la pancarta cap a la muntanya de Montjuïc, com a resposta a l'acte ultra convocat allà.

Més contraris que partidaris a Tarragona

A banda de Barcelona, si hi havia un lloc a Catalunya on les celebracions a favor i en contra del 12 d'octubre havien creat expectació era Tarragona. El motiu: el partit ultradretà Aliança Nacional hi havia convocat una manifestació, amb presència de simpatitzants procedents de tot l'Estat. La marxa, autoritzada per la subdelegació del govern tot i l'oposició de l'Ajuntament i de diferents col·lectius, ha tingut el seu contrapunt en una altra convocatòria, en aquest cas de col·lectius antifeixistes.

En previsió d'enfrontaments l'Ajuntament de la ciutat ha desplegat fortes mesures de seguretat, però finalment no hi ha hagut incidents. Prop de 150 persones mobilitzades per Aliança Nacional han marxat des de la plaça Imperial Tàrraco i fins a la rambla Nova. A la contra, 400 persones s'han concentrat per fer-hi una manifestació antifeixista. Els dos grups han estat sempre separats, a uns 200 metres, i no hi ha hagut incidents. Una vintena de furgons de policia i més de 150 agents han vigilat que no augmentés la tensió. Els antifeixistes han destacat que la seva presència ha guanyat en nombre a la dels ultradretans, demostrant així que la ciutat està per la democràcia.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut