Brussel·les

La CE proposa ampliar el permís de maternitat a 18 setmanes amb el 100% del sou

Divuit setmanes de permís de maternitat amb el cent per cent del sou. Aquest és el mínim de temps que la Comissió Europea considera que haurien de garantir els països membres per mantenir i incrementar la natalitat i facilitar la conciliació laboral. Aquesta és la recomanació de la Comissió Europea. A partir d'ara, els governs que no ho compleixen hauran de decidir si s'hi acullen i Espanya, on el permís és de setze setmanes, ja ha dit que hi està d'acord, però que de moment no ho farà.

Actualitzat
La Comissió Europea ha proposat ampliar de catorze a divuit setmanes la durada mínima de la baixa per maternitat amb l'objectiu de millorar la conciliació de la vida familiar i laboral de les dones que acaben de tenir un fill i, alhora, augmentar la taxa d'ocupació femenina. La proposta, l'han d'aprovar ara els 27 i l'Eurocambra. La CE espera que sigui al lalrg del 2009 i, a partir de llavors, els països membres tintran dos anys per fer-la efectiva.

A més, l'executiu comunitari vol que, com a norma general, les mares continuïn rebent el sou íntegre durant el permís. Aquesta no és, però, d'una disposició obligatòria i, per tant, els països membres podran fixar determinats límits, sempre que l'import final no sigui inferior a la prestació per malaltia. Les sis setmanes porteriors al part s'hauran d'agafar com a permís, mentre que per a la resta del permís es dóna llibertat a la dona per decidir si prefereix agafar-se'l abans o després del naixement del seu fill.

La proposta també reconeix el dret de les dones que tornen de la baixa maternal a demanar flexibilitat d'horaris, de manera que l'empresari haurà d'examinar la demanda, tot i que no tindrà l'obligació d'acceptar-la. Actualment, la legislació europea ja prohibeix acomiadar una dona durant la baixa maternal, però Brussel·les vol reforçar aquest mecanisme i prohibirà que els preparatius per a un acomiadament comencin durant la baixa per fer-lo efectiu quan la dona es reincorpori a la feina.

De 14 a 52 setmanes

Actualment, sis milions de dones d'entre 25 i 49 anys es veuen obligades a fer jornades parcials o a no treballar per fer-se càrrec dels fills. La durada de la baixa per maternitat varia molt depenent del país membre i ara mateix la meitat dels països de la Unió no arriben a les 18 setmanes. A Espanya, com a França i Holanda, el permís és de 16 setmanes. I a Bèlgica i Alemanya, amb 15 i 14 respectivament, és inferior.

Romania, Dinamarca i Polònia ja compleixen el mínim que proposa la CE, 18 setmanes. Però aquesta situació contrasta amb per exemple la República Txeca, on és de 24. El Regne Unit dóna 52 setmanes, i Irlanda, 42. I a Suècia, s'arriba a les 55 setmanes.

L'ampliació de la baixa maternal forma part d'un paquet de mesures més ampli per millorar la concialició de la vida familiar i laboral, entre les quals es troba una iniciativa per augmentar la protecció de les dones que treballen com a autònomes per tal d'augmentar el nombre d'empresàries.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut