Parlament de Catalunya

Castells vol que el govern i CiU concretin més l'acord de finançament

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, creu que el govern tripartit i CiU haurien de fer un segon pas i concretar més l'acord de finançament al qual han arribat aquest dijous al Parlament. El titular d'Economia ha destacat que l'entesa "dóna força a Catalunya" per negociar a Madrid. La proposta de resolució pactada per totes dues parts ha quedat aprovada per 117 vots a favor i 16 en contra. L'acord, posterior a una negociació contra rellotge, possibilita conservar el front comú i, per tant, consolida la posició catalana de cara a la negociació del govern català amb l'executiu de Rodríguez Zapatero. PP i C's han criticat l'acord.

Actualitzat

La majoria de diputats al Parlament han reaccionat amb aplaudiments i cares de satisfacció a l'aprovació de l'acord entre el tripartit i CiU en matèria de finançament.

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, s'ha mostrat satisfet perquè, no només donarà "més recursos" a la Generalitat, sinó que donarà també "més capacitat de decisió sobre aquests". De tota manera, el titular d'economia ha demanat al tripartit i a la federació d'entrar en una segona fase per concretar més l'acord. Des de CiU, Josep Pelegrí ha dit que "estem supercontents i supersatisfets" i ha advertit que, a partir d'ara, "ningú ha de voler reduir allò que hem acordat".

El PP català s'ha queixat de l'escenificació de l'acord entre el tripartit i CiU. "Felicitats, ja tenen la foto", ha dit la portaveu dels populars a la cambra, Carina Mejías, que ha qualificat de "sainet" l'acord de resolució sobre finançament. Mejías també ha retret que l'acord deixi fora el PP, quan és "el principal partit de l'oposició a Espanya" i "ha donat la mà" a l'executiu i CiU durant tot el procés de negociació.

Lògicament, tampoc s'hi ha mostrat gaire a favor Ciutadans. José Domingo ha vaticinat que la resolució únicament servirà per generar "frustració i victimisme" i ha retret als partits signants que vulguin presentar com a "quasi definitiva una cosa que no ho és".

Plantar cara a la crisi

Els tres socis de govern, PSC-ERC i ICV-EUiA, han presentat una resolució contra la crisi que aposta per la "cohesió social" com a recepta davant la desacceleració internacional. La proposta ha tirat endavant pel suport que li ha donat el tripartit, ja que CiU s'hi ha abstingut i el PP i Ciutadans hi han votat en contra. La proposta diu que el govern ha de treballar per tal que "cap dels sectors més fràgils de la societat catalana, ni cap dels col·lectius que pateixen més risc d'exclusió, es quedi enrere" per culpa de la crisi. També destaca que davant de la pèrdua de llocs de treball i de les dificultats per les quals passen les famílies cal apostar per "més i millors polítiques socials".

Més diners per als ajuntaments

Tripartit i CiU han votat a favor d'una proposta per reclamar la reforma "urgent" del finançament local en considerar que l'actual és "insuficient" i no permet als ajuntaments assumir tots els serveis i competències que té. Volen que la reforma sigui "estructural", en defensa de la "suficiència i l'autonomia" en el finançament dels serveis públics. El PP s'ha abstingut i Ciutadans hi ha votat en contra.

Anul·lació del judici a Companys

La cambra instarà el govern català a emprendre "totes les actuacions jurídiques i polítiques" que facin falta per tal que s'"anul·li" el judici que el règim de Franco va fer al president de la Generalitat republicana Lluís Companys. El Parlament argumenta que va ser condemnat per un consell de guerra que va ser "una farsa" i durant el qual es van "violar els drets fonamentals i les garanties de tot tipus". La proposta per restituir l'honor de Companys s'ha aprovat, malgrat els vots en contra del PP i Ciutadans.

Anar al contingut