Santoña

ETA assassina un militar a Santoña amb el tercer cotxe bomba en 24 hores

ETA ha tornat a assassinar. L'explosió, a la una de la matinada, d'un cotxe bomba carregat amb 300 quilos d'explosius al costat d'una caserna militar de Santoña ha causat la mort de Luis Conde de la Cruz, un brigada de l'exèrcit de 46 anys. Sis persones més han resultat ferides, una de les quals es troba en estat molt greu. La deflagració ha provocat destrosses materials considerables. Aquest atemptat a Cantàbria és el tercer de l'organització terrorista en poc més de 24 hores. Les autoritats treballen amb la hipòtesi que tots tres cotxes bomba van ser robats i carregats d'explosius a França. Aquesta tarda s'ha fet una concentració de cinc minuts de silenci davant de l'ajuntament de Santoña. La capella ardent ha quedat oberta a l'Acadèmia d'Artilleria de Segòvia, i aquest dimarts a dos quarts d'onze del matí es farà el funeral al mateix lloc.

Actualitzat

Un cotxe bomba ha explotat poc després de la una de la matinada a la localitat càntabra de Santoña i ha causat la mort d'una persona, el militar Luis Conde de la Cruz. Una trucada prèvia a l'Associació d'Ajuda en Carretera de Sant Sebastià d'un comunicant anònim que ha dit que parlava en nom d'ETA ha advertit de la col·locació del vehicle. Aquesta trucada ha permès desallotjar la zona del monument a l'almirall Carrero Blanco abans de l'explosió.

La bomba ha esclatat en una zona amb moltes vivendes, a prop del passeig marítim i del patronat militar Virgen del Puerto de Santoña, una acadèmia de formació de membres de l'exèrcit. La detonació ha fet considerables destrosses materials i, a banda de la víctima mortal, hi ha sis ferits, un dels quals es troba en estat molt greu. Es tracta d'una dona de 70 anys que ha tingut un atac d'ansietat que li ha provocat un vessament cerebral. Agents dels Tedax s'han traslladat al lloc de la detonació, que ha estat acordonada.

Preparatius a França

Aquest nou atemptat arriba 24 hores després d'un doble atac d'ETA amb dos cotxes bomba. Un a Ondarroa, contra una caserna de l'Ertzaintza, que ha fet deu ferits, sis ertzaines i quatre civils; i l'altre, contra la seu de Caja Vital a Vitòria, que ha fet destrosses materials. Segons ha informat el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, les forces de seguretat de l'Estat treballen amb la hipòtesi que tots tres cotxes bomba hagin estat preparats i carregats d'explosius a França.

En una compareixença a Santoña, on el ministre ha visitat, juntament amb la ministra de Defensa, Carme Chacón, la zona de l'atemptat, Rubalcaba ha explicat que el cotxe que ha esclatat a Santoña el van robar el 12 de setembre a França, i que el que es va fer servir en l'atemptat contra la seu de Caja Vital a Vitòria també va ser sostret al país veí.

Rubalcaba, que ha ressaltat que els autors de l'assassinat del brigada acabaran com els membres del "comando Biscaia", "davant del jutge i a la presó", ha volgut fer arribar el seu condol a la dona i el fill de la víctima. Per la seva banda, la ministra Chacón ha subratllat que és un "dia de dolor" per a les forces armades.

Luis Conde de la Cruz és la tercera víctima mortal d'ETA aquest any. Anteriorment, l'organització havia assassinat l'exregidor socialista d'Arrasate Isaías Carrasco i un agent de la Guàrdia Civil de Legutiano, Juan Manuel Piñuel. Segons les primeres informacions, el militar estava de vacances i ha perdut la vida mentre ajudava a desallotjar la zona.

L'Ajuntament de Santoña s'ha reunit aquest matí en sessió extraordinària i ha acordat decretar 24 hores de dol oficial per l'atemptat i ha convocat una concentració de condemna de cinc minuts de silenci a les set de la tarda. La capella ardent per Luis Conde de la Cruz ha quedat instal·lada a l'Acadèmia d'Artilleria de Segòvia, on havia treballat la víctima. En aquest mateix lloc es farà el funeral, aquest dimarts a dos quarts d'onze del matí.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut