Madrid

El Constitucional justifica el retard en la resolució dels recursos contra l'Estatut amb temes "inajornables"

El Tribunal Constitucional ha fet públic un comunicat on justifica, per l'excés de feina, que encara no s'hagi pronunciat sobre els recursos contra l'Estatut català. Segons aquest organisme hi ha hagut altres assumptes que ha hagut de resoldre en aquest temps i que requerien una "resolució també inajornable". No és habitual que el Constitucional doni aquesta mena d'explicacions públiques. Però l'alt tribunal ho argumenta dient que s'ha de defensar de crítiques que li han fet des de diferents mitjans de comunicació que s'han queixat de dilacions políticament interessades en els debats de l'Estatut. Aquest recursos ja fa dos anys que es tramiten. El portaveu de Justícia del PP, Federico Trillo, ha assegurat que aquesta no és una excusa sòlida.

Actualitzat

En les últimes setmanes, diversos mitjans de comunicació han publicat informacions en les quals s'acusa el Tribunal Constitucional d'estar retardant la decisió sobre l'Estatut català i, fins i tot, en una entrevista a un diari aquesta mateixa setmana, el portaveu de Justícia del PP, Federico Trillo, afirmava que l'alt tribunal "està en condicions d'emetre la sentència sobre l'Estatut des de fa 5 mesos".

El Constitucional ha fet pública una nota de premsa en què justifica, "davant les informacions i declaracions aparegudes en diversos mitjans de comunicació", els dos anys que fa que els recursos presentats contra l'Estatut de Catalunya s'estan tramitant. En un comunicat, l'alt tribunal fa un exhaustiu repàs de tots els passos seguits des que el 31 de juliol del 2006 el PP va interposar el primer recurs. Informa, a més, d'altres assumptes que el tribunal ha hagut de resoldre en aquest temps i que requerien una "resolució també inajornable", com les llei d'igualtat o de violència de gènere, o la consulta popular promoguda recentment pel govern basc.

El Constitucional afegeix que abans d'entrar en matèria sobre els articles recorreguts ha hagut de resoldre fins a 4 recusacions de magistrats, tal com estableix la llei.

Igualment, també recorda que abans d'abordar el debat del text català ha hagut de resoldre el recurs presentat contra un altre text estatutari, el de la Comunitat Valenciana, que s'havia interposat abans i que no va quedar resolt fins al 12 de desembre del 2007.

Per últim, el tribunal diu que tota aquesta feina "ha anat unida (...) a l'irrenunciable exercici de la jurisdicció d'empara dels drets fonamentals i llibertats públiques, cosa que l'ha portat a pronunciar durant l'any passat 265 sentències, 471 actes i 11.341 providències", mentre que en els set primers mesos del 2008 s'han dictat 102 sentències, 258 actes i 7.297 providències.

Reacció del PP

En nom del PP, principal promotor dels recursos, el portaveu de Justícia Federico Trillo ha manifestat una "tremenda preocupació" del seu partit pel "retard" en la tramitació dels recursos contra l'Estatut de Catalunya i ha demanat al Tribunal Constitucional "menys excuses i menys demores" sobre aquest assumpte.

PSC i ERC demanen una "renovació" del Constitucional

Segons el coordinador dels diputats i senadors del PSC en les Corts, Francesc Vallès, el Tribunal Constitucional no està "col·lapsat per l'Estatut", sinó que fa "molts anys que està parat". El dirigent socialista veu aquest organisme "polititzat" i ha afirmat que confia que es renovi "aviat". 

Vallès i el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, han coincidit en aquesta necessitat de renovació després d'una reunió entre una delegació d'ERC i una altra del PSC al Parlament.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha assegurat que és "insòlit" que el TC "s'excusi públicament" pel retard en la sentència de l'Estatut, i ha opinat que això "afegeix llenya al foc en aquesta mala imatge de descrèdit de la institució". "Hi hagi la sentència que hi hagi aquest és un organisme deslegitimat i la seva sentència estarà contaminada", ha dit.

Anar al contingut