Barcelona

Els abstencionistes farien guanyar el "sí" en un referèndum sobre la independència

Després d'analitzar diferents enquestes, el Cercle d'Estudis Sobiranistes, fundació que aspira a un estat propi per a Catalunya, ha arribat a una conclusió: si en aquests moments es fes un referèndum d'independència a Catalunya guanyaria el "sí". Segons les dades que han presentat aquesta tarda, el 35% dels catalans estan a favor de la independència i el 45% en contra. Però el Cercle assegura que, a l'hora d'anar a votar, els que hi estan en contra serien els que es quedarien més a casa. Una deducció que fan després d'analitzar el comportament dels votants en les cites electorals.

Actualitzat
Les dades globals de suport a la independència de Catalunya situen els favorables a la sobirania catalana en un 35%, mentre que els contraris a la independència en un 45%. Els percentatges canvien quan s'estudia la hipòtesi del referèndum, ja que segons determina l'estudi realitzat pel CES, el percentatge de població contrària al independentisme compta amb un elevat percentatge d'abstenció, que beneficiaria als partidaris de la sobirania catalana.

López Tena ha remarcat l'evolució de les enquestes, que determinen segons el CES un augment del suport social independentista, especialment des del 2001. Segons ha explicat Tena, les enquestes realitzades durant les dècades dels '80 i '90 donaven una majoria absoluta als contraris a la independència, que a partir del 2001 ha passat a guanyar per majoria relativa (amb un 45% en contra de la independència i un 35% a favor, aproximadament).

El president de la fundació Cercle d'estudis Sobiranistes i vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) atribueix aquesta evolució favorable al independentisme a tres factors. Per una banda 'la consolidació de democràcia', en segon lloc 'l'esgotament de l'autogovern', i en darrer lloc l'arribada de l'euro. Aquest darrer punt és clau, segons Tena, ja que constata la 'viabilitat' des d'un punt de vista econòmic de la independència de Catalunya respecte de l'estat espanyol.

Altres dades rellevants que presenta l'estudi asseguren que als municipis de fins a 10.000 habitants l'opció independentista és majoritària, mentre que als municipis de més de 150.000 habitants l'opció no sobiranista és majoritària. Segons el lloc de naixement, l'estudi determina que aquelles persones nascudes a Catalunya són favorables a la independència amb un 42,7%, mentre que les persones nascudes a la resta de l'estat espanyol s'hi oposen amb un 68%.

Un altre dels factors que contempla l'estudi és la llengua materna. Entre la població que utilitza de manera habitual la llengua catalana a casa, un 43% són favorables a la independència, mentre que aquells que ho fan en espanyol en són contraris en un 65,3% dels casos. De la mateixa manera, l'estudi determina que com més nivell d'estudis es té, més favorable s'és a la independència, ja que d'entre les persones amb estudis superiors un 40% donen suport a la independència, i entre les persones sense estudis o ensenyament elemental, el 57% hi estan en contra.

Pel que fa al segment de població en relació a la tendència política, l'estudi determina que ERC compta amb el major número de votants independentistes, amb un 84,7% a favor i un 9,2% en contra, seguit de CiU (50,2% a favor i 39,2% en contra), ICV (31,8% a favor i 17,5% en contra), PSC (22,6% a favor i 61,2% en contra) i PP (13,5% a favor i 77,7% en contra). El percentatge canvia quan es comptabilitzen els simpatitzants en compte dels votants. En aquest cas l'estudi conclou que CiU és amb un 51% el principal partit pel qual simpatitzen més persones favorables a la independènc
Anar al contingut