Barcelona

Un 14% dels joves catalans no estudien ni treballen

El 14,3% dels joves catalans d'entre 16 i 24 anys no treballen ni estudien, segons ha posat de manifest un estudi del sindicat UGT. L'informe xifra en 98.700 els joves que es troben en aquesta situació, un 51% més que fa tres anys, si s'analitzen les dades de què disposa el sindicat. La UGT atribueix aquesta situació a l'elevada taxa de fracàs escolar a Catalunya i, en part, a l'arribada de joves immigrants mitjançant el reagrupament familiar. El sindicat considera prioritari revalorar la Formació Professional, per capgirar la situació del col·lectiu que ha batejat com "els altres joves".

Actualitzat

Segons l'informe de la UGT, l'any 2007 hi havia a Catalunya 689.900 joves d'entre 16 i 24 anys, dels quals pràcticament la meitat -un 48,58%- no seguien cap tipus d'itinerari formatiu. Una mica més de la metiat són actius, és a dir, estan integrats al mercat laboral, si bé 13 de cada 100 estan en situació d'atur.

La xifra d'"els altres joves" surt de sumar els joves en atur que no segueixen cap tipus de formació, que són 38.700 persones, i els que no busquen feina ni tampoc estudien, que són 60.000. En total, doncs, són pràcticament 100.000 joves.

Respecte de les explicacions d'aquesta situació, la UGT recorda Catalunya és la quarta comunitat autònoma amb la taxa d'escolaritat als 16 anys més baixa i la tercera quan s'observen els joves de 17 anys. La situació millora quan es parla dels joves de 18 i 19 anys, fet que indica que els estudiants de Batxillerat continuen els estudis, mentre que l'alumnat de Formació Professional abandona abans d'acabar els estudis.

En el cas de l'ESO, el curs 2004-2005, una mica més d'una quarta part dels joves no van obtenir el graduat. I l'any passat, tres de cada deu joves van abandonar els estudis de manera prematura.

Per revertir la situació, la secretària d'Ocupació i Ensenyament de la UGT, Neus Munté, reclama una modernització i revaloració de la Formació Professional, que durant anys ha estat un "forat negre", en lloc de l'alternativa "plenament vàlida" que hauria de ser.

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut