Brussel·les

El Tribunal de la UE conclou que el País Basc pot fixar un impost de societats diferent a la resta de l'Estat

El Tribunal de Justícia de la UE ha dictaminat que, per determinar si el País Basc pot aplicar normes fiscals diferents a les de la resta d'Espanya, és necessari verificar que el sistema de "quotes" no s'utilitza per compensar un possible descens dels ingressos. Segons l'alt tribunal, el territori foral pot, "a priori", fixar un impost de societats diferent a la resta de l'Estat perquè sembla disposar de prou autonomia en l'exercici de les seves competències legislatives en matèria tributària. Tanmateix, el tribunal europeu creu que s'ha de determinar si el País Basc compleix tots els requeriments d'autonomia fiscal exigibles.

Actualitzat

Vot de confiança del tribunal de Luxemburg a la capacitat normativa fiscal basca. El Tribunal de Justícia Europeu ha avalat el concert econòmic basc i diu que les seves institucions poden fixar els seus propis impostos.

La sentència del Tribunal de Justícia europeu arriba després que el setembre de 2006 li plantegés la qüestió el Tribunal Superior de Justícia del País Basc. El tribunal basc va reclamar a l'europeu que aclarís si, segons la legislació de la UE, la fiscalitat basca pot ser diferent a la vigent a la resta d'Espanya i, per això, es basava en el precedent establert per la fiscalitat de les illes Açores.

L'objectiu de la demanda era acabar amb les disputes que es van generar el 2005 quan les tres autoritats forals basques van decidir situar el tipus de l'impost de societats en el 32,5% davant del 35% vigent a tota Espanya, una mesura denunciada per les comunitats autònomes de La Rioja i Castella i Lleó.

Ibarretxe ha demanat que cessin els "atacs" del PP i el PSOE, els quals ha acusat de jugar "a dues bandes", defensant el concert al País Basc, però atacant-lo quan formen part dels governs espanyols.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut