Barcelona

La Fiscalia General de l'Estat recorrerà la sanció imposada al jutge del "cas Mari Luz"

La Fiscalia General de l'Estat recorrerà la multa de 1.500 euros imposada avui per la Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial al jutge del "cas Mari Luz", Rafael Tirado, perquè la considera insuficient. Hores abans, el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, havia reconegut que la sanció aplicada era "molt poca cosa" i instava la fiscalia a actuar. La majoria de forces polítiques també han criticat durament la sanció. Però el que s'ha sentit més decebut ha estat el pare de Mari Luz, que ha dit que sanció hauria d'avergonyir els jutges. En canvi, l'estament judicial ha aplaudit que la sanció s'hagi aplicat al marge de la "pressió mediàtica".

Actualitzat

El Fiscal General de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, ha anunciat aquest tarda a través d'un comunicat que recorrerà la sanció "una vegada que s'analitzi el contingut complet de la resolució" del Consell General del Poder Judicial. La fiscalia considera que es tracta d'una "falta molt greu" de desatenció de les competències judicials.

En canvi, la Comissió Disciplinària del Poder Judicial creu que el jutge Rafael Tirado va cometre un retard injustificat quan no va executar el 2006 la sentència que enviava a la presó per abusos sexuals l'home que dos anys més tard va assassinar la nena Mari Luz. Per això ha imposat al jutge una multa de 1.500 euros per una falta greu. La decisió s'ha pres amb tres vots a favor i dos vots particulars en contra, un dels quals de la vocal Montserrat Comas, que considera, com la Fiscalia, que es tracta d'una falta molt greu de desatenció de les competències judicials.

Rebuig unànime

La sanció ha rebut un rebuig unànime. Tant per part de la família de la nena Mari Luz, com per part de les forces polítiques i l'opinió pública. El pare de la nena, Juan José Cortés, ha qualificat la resolució "d'indignant", de "vergonyosa" per a una justícia en la qual ja ha deixat de creure. 

El PSOE, CiU, PNB, IU i UPyD també han criticat la decisió del poder judicial per considerar-la "escassa" i "poc exemplaritzant". Pel Defensor del Menor de Madrid, Arturo Canalda, "la vida d'una nena no pot valdre 1.500 euros", mentre que les associacions de víctimes d'agressions sexuals s'han mostrat "indignades" per la "intolerable" sanció aplicada. Per a la presidenta de CAVAS, Florentina Alarcón, "la negligència del jutge ha tingut conseqüències dramàtiques".

Els jutges aplaudeixen el CGPJ

Les principals associacions de jutges han celebrat que el CGPJ no hagi sucumbit a "la pressió mediàtica i social". El portaveu de l'Associació Professional de la Magistratura, Antonio García, ha dit que la sanció no ha estat una sorpresa per "la inexistència de motius jurídics per sancionar el jutge per falta molt greu".

El portaveu de l'Associació Francisco de Vitoria, Lorenzo del Río, ha explicat que el jutge Tirado "no es l'únic responsable del control de l'Oficina Judicial i, per tant, no es pot buscar exclusivament el seu cap com a cap de turc" ja que "hi ha corresponsables i les seves responsabilitats no s'estan depurant". Un d'aquestes corresponsables és el Ministeri Fiscal que, segons del Río, "no ha fet cap autocrítica quan entre les seves obligacions hi ha la de vetllar per l'execució de les sentències".

Finalment, el portaveu de l'Associació Jutges per a la Democràcia, Miguel Ángel Jimeno, ha dit que el CGPJ ha "actuat conforme als paràmetres legals" establerts i ha recordat que "si socialment es creu que la sanció no és suficient, el legislador farà bé de revisar el sistema".

Anar al contingut