Ginebra

Es posa en marxa l'accelerador de partícules més potent del món

Ja està en marxa l'accelerador de partícules més potent del món, a Ginebra, que servirà per buscar explicacions a l'origen de l'univers. Físics i enginyers de tres universitats catalanes treballen en el projecte, considerat l'experiment més gran de la història de la ciència. L'accelerador, anomenat LHC, és un túnel de 27 quilòmetres de circumferència i construït 100 metres sota terra que permetrà provocar i observar col·lisions de protons a velocitats pròximes a la llum, i recrearà així les condicions que van donar lloc al big bang.

Actualitzat
Fins no fa gaire, encara s'hi podia fer un passeig en bicicleta, però, a partir d'avui, el túnel del nou superaccelerador de partícules de Ginebra ha quedat completament segellat per evitar qualsevol risc de radiacions. Pel túnel, de 27 quilòmetres de circumferència i construït 100 metres sota terra, hi han començat a circular els primers feixos de protons a una velocitat gairebé equivalent a la de la llum.

Es tracta del major experiment mai construït, amb un cost de 5.000 milions d'euros i la participació de 10.000 científics de tot el món. És l'accelerador de partícules, l'LHC, que ha de servir per buscar explicacions a l'origen de l'univers. El túnel construït és de fet un col·lisionador, ja que envia els protons en totes dues direccions i provoca 600 milions de xocs per segon. L'objectiu és aconseguir que algun d'aquests impactes generi partícules mai observades abans que ens ajudin a entendre com funciona l'univers.

L'LHC està dividit en vuit sectors de 3,3 quilòmetres. Després d'un any i mig de treballs s'ha aconseguit refredar tot el circuit fins a una temperatura de 271 graus sota zero, la temperatura necessària per dur a terme les col·lisions que simularan les condicions que es van produir en els instants previs al big bang. Per observar les col·lisions frontals dels protons l'LHC compta amb sis grans detectors que serviran de radars.

Físics i enginyers de tres universitats catalanes treballen en el projecte, considerat l'experiment més gran de la història de la ciència. Són joves científics de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Ramon Llull.

Un dels investigadors del LHC de la Universitat de Barcelona, Ricardo Vázquez, ha explicat per a TV3 en què consisteix l'experiment: "Intentem reproduir les condicions molt semblants a les de l'origen de l'univers, perquè ara a la natura no les trobem i la manera d'accedir-hi és recrear-les artificialment. Les teories que tenim ens diuen que la matèria i l'antimatèria es van crear en parts iguals a l'univers, i que quan matèria i antimatèria es troben s'aniquilen. Per tant, no entenem per què estem aquí preguntant-nos per què estem aquí."

El rap del LHC

Una altra forma d'explicar el funcionament d'aquest accelerador de partícules l'hem trobat en un vídeo penjat la xarxa. A ritme de rap, un grup de joves explica el funcionament d'aquest accelerador de partícules, com circulen els àtoms i com xoquen entre ells. S'ha gravat a les mateixes instal·lacions del CERN, el Centre Europeu de Recerca Nuclear, i de forma didàctica mostren les parts principals d'aquest aparell, que ocupa 27 quilòmetres de perímetre sota terra.

La posada en marxa del LHC, per cert, també acaba amb la polèmica sobre si l'experiment provocaria o no un forat negre que engoliria tot el planeta. Si esteu llegint aquesta notícia, és que, de moment, no ha passat res.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut