Barcelona

Dos de cada tres nens ha patit mal d'esquena per portar motxilles massa pesades

Portar els llibres i el material de l'escola amunt i avall és una tasca pesada. Segons l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), un de cada dos nens i dues de cada tres nenes han patit mal d'esquena algun cop per portar una motxilla massa pesada. Els experts recomanen que els menors no carreguin més d'una desena part del seu cos a la motxilla. Hi ha casos, però, en què alguns nens porten un terç del seu propi pes a la motxilla. Per combatre situacions com aquesta, l'OMC i la Fundació Kovacs han engegat una campanya per ajudar a combatre l'excessiu pes de les motxilles.

Actualitzat
Un de cada tres escolars carrega massa la motxilla. En concret, porten un pes que excedeix en un 25% el màxim recomanable. Els experts creuen que els nens no han de carregar més d'un 10% del seu propi pes i sempre que estiguin bé físicament i el camí a l'escola no sigui excessivament llarg. Si no es compleixen aquestes condicions, el menor pot patir mal d'esquena. És el cas del 50% de nois de menys de 15 anys i d'un 70% de noies de les mateixes edats.

Per combatre aquesta situació, la Fundació Kovacs i l'Organització Mèdica Col·legial (OMC) han engegat una campanya per divulgar la necessitat de reduir el pes de les motxilles i cuidar l'esquena. La inicitiva inclou un "Còmic de l'esquena" que recull recomanacions per poder reduir el risc de patir mal d'esquena en edat infantil. El llibret es diregeix a escolars d'entre 6 i 10 anys i s'ha ofert gratuïtament a totes les conselleries d'Educació i Sanitat de tot l'Estat perquè es pugui distribuir aquest pròxim curs. També es pot veure des del portal webdelaespalda.org.

No és el primer cop que s'engega aquesta campanya. L'any passat, les dues entitats ja van distribuir més de 158.000 exemplars del còmic i es van registrar prop de 90.000 visites en la seva versió digital.

Altres causants del mal d'esquena

A banda de les motxilles pesades, les dues entitats han recordat quins són els altres enemics d'una esquena sana. Un dels principals culpables és la falta d'activitat física. Un altre són les postures inadequades ja que l'esquena no està dissenyada per estar asseguts i cal moure's si es vol conservar la bona salut. La Fundació fins i tot recomana "disposar de cadires d'altura regulable ja que redueixen el risc que els adolescents pateixin mal d'esquena i coll".

Per tant, el mal d'esquena en els escolars es podria reduir mitjançant mesures senzilles com fomentar l'activitat física, reduir el pes del material escolar, instal·lar taquilles o facilitar un material adequat a les aules.
Anar al contingut