Madrid

El president del Congrés, José Bono, proposa congelar el sou dels diputats

La crisi econòmica arribarà també als escons del Congrés. José Bono, el president de la cambra, ha proposat als diputats congelar els pressupostos de la cambra espanyola i, per tant, també el salari dels diputats. El president del Congrés pretén, així, aplicar el pla d'austeritat anunciat pel PSOE per contenir els sous d'alts càrrecs i alcaldes. Bono ja ha traslladat la proposta als grups parlamentaris, però no es presentarà formalment fins el 15 de setembre en la reunió conjunta de la mesa del Congrés i el Senat. Bono ho ha dit en la primera aparició després de vacances on ha mostrat un aspecte força canviat, probablement després d'haver-se sotmès a un tractament capilar.

Actualitzat
El president del Congrés dels Diputats creu que, davant la situació econòmica, els parlamentaris han de donar exemple a la societat a l'hora de fixar els seus sous. Per això, José Bono, seguint les recomanacions de contenció que ha fet el PSOE, proposarà la congelació dels sous dels diputats per a l'any vinent, una proposta que tirarà endavant perquè també l'ha suggerida Mariano Rajoy.

Les percepcions econòmiques dels diputats i senadors, i els complements, estan recollits a la Constitució, i per això el sou s'anomena assignació constitucional.

Els sous dels diputats

El sou base d'un diputat és de 3.126 euros al mes, sigui d'on sigui, als quals cal sumar 1.823 euros més, com a complements, si són de fora de Madrid. El total fa un sou de 4.950 euros bruts al mes.

Els portaveus del grups parlamentaris tenen, a més, 3.000 euros de complement, i se situen al voltant dels 8.000 euros.

El sou del president del Congrés s'incrementa fins a 15.600 euros, amb un seguit de complements i despeses de representació.

A més, els parlamentaris tenen els transports gratuïts, en tren o en avió, i també disposen, des de 2006, de 250 euros al mes per a taxis si no tenen vehicle oficial.

Totes aquestes dades són públiques i es poden consultar a la pàgina web del Congrés.

Avui, els portaveus del PP i del PSOE han rivalitzat sobre la paternitat de la congelació salarial dels diputats. La decisió es prendrà a la reunió de la mesa del Congrés del dia 15 d'aquest mes.
Anar al contingut