Barcelona

La societat catalana està "perplexa" per la pèrdua de lideratge, segons un estudi de l'IEC

Catalunya viu un moment de confusió davant canvis actuals com ara el pes de la immigració o la pèrdua de lideratge de Catalunya a l'estat espanyol. Aquesta és una de les principals conclusions que recull l'anuari "Societat catalana 2008", que ha presentat l'Institut d'Estudis Catalans. L'estudi analitza la societat catalana des de l'àmbit polític, econòmic, cultural i educatiu, i posa en relleu que Catalunya no està demostrant prou capacitat d'innovació i d'empenta per col·locar-se al capdavant de l'Estat.

Actualitzat

La pèrdua de lideratge econòmic i social a l'Estat i fins i tot a Europa és un dels motius que fan que la societat catalana se senti "perplexa". És per això que haurà de canviar alguns aspectes i accelerar-ne d'altres per recuperar el terreny perdut, segons l'anuari "Societat catalana 2008" de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Oriol Homs, sociòleg i president de l'Associació Catalana de Sociologia (ACS), dependent de l'IEC, ha explicat, a més, que Catalunya ha de fer front, a banda dels canvis globals, als canvis socials que, de manera molt ràpida, ha experimentat la societat catalana, amb l'arribada massiva d'immigrants els últims anys. Per Homs, Catalunya s'ha adonat que "ha canviat", com li succeeix a un adolescent, i és per això que es troba en un "estat emocional" de "desorientació". Segons el sociòleg, el país s'"ha dormit" quan les coses anaven bé econòmicament, i ara això "passa factura".

Malgrat aquesta anàlisi, Homs considera que Catalunya, que "encara no va en els vagons davanters", encara "no ha perdut el tren". "Falta empenta i acceleració, més exigència", ha assegurat, i ha afegit que també cal accelerar els canvis i reformes per no despenjar-se definitivament. També s'ha preguntat quina "estratègia" s'ha seguit a Madrid per millorar la situació de Catalunya.

Pel que fa a immigració, l'estudi de l 'IEC, que s'ha editat per segona vegada, alerta que no s'aconseguirà la integració efectiva dels últims immigrants només oferint-los educació, sanitat i habitatge. I és que, segons Homs, en les anteriors onades migratòries s'oferia als nouvinguts "esperances de canvi".

La política és un altre dels aspectes que ha analitzat l'anuari, que confirma la "desafecció" de què s'ha parlat últimament. Parlen, però, d'alguns sectors, i afegeixen que l'eix electoral nacional ha deixat pas al tradicional esquerra-dreta, fet que configura una "nova majoria política i no conjuntural". Des d'un punt de vista econòmic, l'estudi conclou que la pèrdua de poder es deu en part perquè s'ha basat en "sectors poc productius" que només són efectius amb baixos costos.

L'educació és un dels altres problemes. Segons l'estudi, la variable més explicativa de les diferències de resultats entre alumnes és la procedència dels pares, de manera que el sistema educatiu ha de lluitar per disminuir la segregació escolar i decidir si aposta per un sistema igual per a tothom i equitatiu o que tingui en compte les diferències socials.

Sobre la salut, l'informe explica que les classes mitjanes "perceben" una pèrdua de salut, una percepció que els anys vinents s'haurà de comprovar. L'ecologisme també és un dels apsectes que evidencien la desorientació de Catalunya, ja que hi ha una divisió entre els "globals" que aposten per l'energia eòlica i els "locals", que s'oposen a la instal·lació de molins de vent a certs paratges.

Pel que fa a la llengua, una qüestió tradicionalment controvertida, l'IEC, màxim responsable de la normativització de l'idioma, té una "mirada esperançadora" i veu un futur "obert" per al català.

Anar al contingut