Barcelona

El peatge dels túnels de Vallvidrera provarà un pioner sistema d'infrarojos per comptar els ocupants dels cotxes

Una de les mesures aprovades en l'última reunió del consell de govern dins el Pla de Mobilitat de l'àrea de Barcelona és reduir els peatges a aquells vehicles que portin més d'un ocupant. Entre els sistemes que permeten detectar el nombre de persones que viatgen a cada cotxe hi ha els aparells d'infrarojos, una tecnologia innovadora que es provarà per primera vegada als túnels de Vallvidrera.

Actualitzat
El peatge dels túnels de Vallvidrera va ser el primer que va aplicar el Teletac de tot l'Estat, l'any 1991 i, si tot va segons el previst, serà també el primer a implantar sensors per detectar el nombre d'ocupants dels vehicles. L'empresa Tabasa, la concessionària dels túnels, ha encarregat un estudi al Centre d'Innovació del Transport de la Universitat Politècnica per determinar quina és la tecnologia més adient.

Actualment, diferents sistemes detecten quants viatgers hi ha en un cotxe, tots en fase de prototipus, però els investigadors es decanten per fer una prova pilot, aquesta tardor, amb un que encara no s'aplica en cap altre país del món. El sistema s'està provant, de moment, als Estats Units i a la Gran Bretanya.

Es tractaria d'instal·lar un aparell d'infrarojos al peatge, encara no se sap exactament on. Els infrarojos són capaços de distingir, pel contacte amb la pell, una persona humana d'un objecte, com ara una motxilla, un maniquí o una nina inflable. Amb aquest sistema els conductors no haurien de dur cap dispositiu al cotxe, com ara el Teletac, i si viatgen acompanyats es beneficiaran automàticament d'una bonificació.

El RACC valora positivament que no es penalitzi els que viatgen sols, sinó que es bonifiqui els que omplin el seu vehicle. També són partidaris d'estendre aquesta mesura a les motos, perquè contribueixen a descongestionar el trànsit. En una segona fase es podria aplicar bonificacions també als vehicles híbrids.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut