Barcelona

Només un de cada deu joves amb dret a rebre la "renda d'emancipació" ha començat a cobrar

Milers de joves encara estan pendents per cobrar l'ajuda de 210 euros mensuals -l'anomenada "renda d'emancipació"- que va anunciar el Ministeri de l'Habitatge ara fa nou mesos. La llavors ministra Carme Chacón va assegurar que tots els que complissin els requisits cobrarien els ajuts aproximadament dos mesos després de cursar la sol·licitud. Una ajuda que, tot i que surt de les arques del govern espanyol, és la Generalitat qui s'encarrega de recollir les sol·licituds i decidir qui compleix les condicions per cobrar-la. De moment, Habitatge ha rebut unes 26.000 sol·licituds, de les quals se n'ha acceptat unes 18.000. Tot i això, només una de cada deu persones han arribat a cobrar.

Actualitzat

Més de 26.000 joves catalans han sol·licitat l'ajuda de 210 euros mensuals que va anunciar el Ministeri de l'Habitatge l'any passat. Nou mesos després de posar en marxa aquests ajuts al lloguer, Habitatge n'ha concedit a més de 18.000, i Catalunya encapçala el nombre de resolucions acceptades, amb 12.150 sol·licituds. Tanmateix, actualment només la cobra un de cada deu joves a Catalunya.

El Ministeri d'Habitatge, però, justifica els retards per l'allau de sol·licituds que han rebut demanant l'ajuda i assegura que també cal fer molts tràmits per evitar fraus. Per garantir que qui cobri l'ajuda té efectivament dret a rebre-la, segons han explicat fonts del govern espanyol, es realitzen uns controls bancaris "complexos però necessaris" que poden fer demorar el cobrament de l'ajuda uns dos mesos des que se'ls reconeix el dret a cobrar-la.

Tot i que l'ajuda surt de les arques del govern espanyol, és la Generalitat qui s'encarrega de recollir les sol·licituds i decidir qui compleix les condicions per cobrar-la. Un cop s'ha obtingut la resolució positiva per part de l'administració autonòmica s'ha de comunicar a l'entitat financera. L'entitat, d'altra banda, ha de verificar que el jove paga el lloguer corresponent a finals de mes. Després que l'entitat financera ho comprova i remet aquesta informació, el Ministeri d'Habitatge dóna l'ordre al Banc d'Espanya per a l'ingrés dels 210 euros. Finalment, el jove rep la confirmació del cobrament de l'ajuda a través d'un SMS del ministeri i la ingressa al seu compte en els dies següents.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut