Geòrgia / Tbilisi

Geòrgia trenca les relacions diplomàtiques amb Rússia

Geòrgia ha anunciat avui el trencament de les relacions diplomàtiques amb Rússia, a causa del conflicte bèl·lic i del reconeixement de la independència de les regions separatistes georgianes d'Abkhàzia i Ossètia del Sud per part de Moscou. Com a conseqüència d'aquesta decisió, Geòrgia tancarà demà la seva ambaixada a Rússia, segons ha comunicat el cap adjunt de la diplomàcia georgiana, Grigol Vashadze. La Federació Russa ha dit que lamenta la decisió de Geòrgia, país amb el qual només podrà establir contactes en territori de tercers països.

Actualitzat
El govern de Tbilisi ha donat l'ordre de trencar les relacions amb Moscou, després que ahir el Parlament va considerar Abkhàzia i Ossètia del Sud com a "territoris ocupats" per Rússia, segons ha informat el cap de la diplomàcica georgiana, Grigol Vashadze. "S'ha pres la decisió definitiva", ha assegurat.

Vashadze ha dit que a partir de demà els diplomàtics georgians que treballen a l'ambaixada de Moscou deixaran els seus llocs de treball. Aquesta decisió modifica l'anterior que volia reduir els trenta funcionaris que hi treballaven a només dos.

No obstant això, el cap de la diplomàcia de Geòrgia ha dit que el contacte entre els dos països serà possible en "territori de països tercers". En aquest sentit, el govern georgià ja havia dit que, en cas que es produís la ruptura diplomàtica, es mantindrien els vincles consulars amb Moscou -possiblement a través d'altres països- per satisfer els interessos del gairebé milió de georgians que viuen a Rússia.

A Moscou, tant bon punt s'ha conegut la decisió, el portaveu del Ministeri d'Exteriors, Andréi Nesterenko, ha dit que Rússia lamenta la decisió. Nesterenko havia assegurat que Rússia no volia la ruptura i, en aquest sentit, ha dit que Geòrgia n'és l'única responsable.

Per la seva banda, l'ambaixador de Rússia a Tbilisi, Viacheslav Kovalenko, ha anunciat que el personal de la missió diplomàtica està preparat per abandonar el país caucàsic quan es confirmi oficialment el trencament de les relacions.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut