Madrid

Continua la identificació dels cadàvers de la catàstrofe de Barajas

Dolor, angoixa i desesperació entre els familiars i amics de les víctimes perquè s'acabi el malson de les identificacions dels seus morts. Fins ara, els forenses han reconegut 49 dels 153 cossos, que les famílies ja han pogut recuperar i traslladar-los als municipis on vivien. Algunes afectats tenen por que hi hagi errors amb les identificacions, com va passar amb l'accident del Iak-42. Els 19 supervivents del sinistre continuen ingressats en diferents hospitals madrilenys. Quatre continuen molt greus però es mantenen estables i la resta evolucionen bé dins la gravetat. L'1 de setembre es farà un funeral oficial a la catedral de La Almudena en memòria dels morts.

Actualitzat
Familiars dels passatgers del vol de Spanair JK5022 entre Madrid i Las Palmas de Gran Canaria esperen amb angoixa que acabi el procés d'identificació de les víctimes mortals, centralitzades al tanatori del cementiri de La Almudena. D'altres han pogut tornar a casa per donar sepultura a les víctimes ja reconegudes. Les tasques d'identificació de les 153 víctimes de l'accident de Barajas avancen lentament. De moment ja se n'han reconegut 49 mitjançant les empremtes digitals, però la majoria dels cossos s'hauran d'identificar amb anàlisis d'ADN, una tasca que podria durar entre dos i tres dies.

Tot i les dificultats en la identificació, el govern espanyol ha volgut recordar que el procés de reconeixement es farà amb la màxima celeritat. Mentrestant es continuen habilitant més punts d'atenció psicològica, al mateix hotel on s'allotgen els familiars o al tanatori de La Almudena. L'executiu espanyol també s'ha compromès a obrir una oficina d'atenció a les víctimes.

Aquestes famílies necessiten tornar a la "normalitat" del dia a dia, segons Alicia González, la responsable del centre de coordinació del dispositiu de Samur-Protecció Civil. Reclamen també informació, saber què va passar, i per a ells és molt important sentir que tenen el suport de gent per afrontar les necessitats quotidianes i per realitzar els tràmits administratius necessaris en una circumstància tan dramàtica com aquesta.
 

L'1 de setembre, funeral oficial
 
L'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, ha avançat que l'1 de setembre es farà un funeral oficial en memòria de les 153 morts de l'accident. Serà a la catedral de La Almudena i l'ofici anirà a càrrec de l'arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela. Aquest dijous al vespre, els familiars de les víctimes van assistir a una missa fúnebre pels desapareguts que es va oficiar en una església propera al recinte firal d'Ifema, on en un primer moment s'havien traslladat els cadàvers. En un ambient de silenci i recolliment, van voler recordar, d'aquesta manera, els seus difunts.

La majoria, de les Canàries

Bona part de les víctimes, una setantena, vivien a les illes Canàries i 18 dels morts eren d'onze nacionalitats diferents. Una de les hostesses del vol de Spanair sinistrat mortes era de Sant Boi de Llobregat. Es tracta de la filla de l'exjugador del Barça Juan Carlos Pérez Rojo, Raquel Pérez Sánchez, de 25 anys. El cadàver de la noia ja és al tanatori de Sant Boi. La bandera de l'Ajuntament oneja a mig pal i s'han decretat 3 dies de dol.
 
Hi ha una altra víctima catalana, Isaac Domínguez, de 30 anys i veí de Barcelona. El noi havia sobreviscut al sinistre i va ingressar a l'hospital madrileny de La Paz amb cremades al 45% del cos. Va morir al centre hospitalari la mateixa nit de dimecres.
Entre la tripulació que va morir també hi ha membres de la base de Spanair a Palma. Un d'ells és Francisco Javier Mulet, que era auxiliar del vol. A Palma també hi vivien el comandant i el copilot de l'avió. Dels nou tripulants, només hi ha hagut una supervivent, l'auxiliar de vol Antònia Martínez, que viu a Castelldefels, i que té cremades greus a la cara.

Els supervivents

L'últim comunicat mèdic sobre els 19 ferits per l'accident de dimecres a Barajas parla de quatre ferits molt greus però que es mantenen estables. La resta evolucionen bé dins la gravetat i, naturalment, continuen ingressades en sis hospitals madrilenys. 

María Luisa Estévez González, de 31 anys, és la ferida més greu. Està ingressada a l'hospital de La Paz amb cremades al 72% del cos. També continua molt greu Pedro Hernán Gómez, de 57, ingressat al Ramón y Cajal amb fractura de fèmur dret i turmell esquerre i contusió pulmonar. I l'altra supervivent en estat de molta gravetat és Gregoria Mendiola Rodríguez, de 44 anys, ingressada també al Ramón y Cajal amb traumatisme cranioencefàlic molt greu i policontusionada.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut