Moscou

Rússia assegura que ha començat a retirar les tropes de Geòrgia

Els primers combois militars russos haurien començat a sortir de Tskhinvali, la capital de la república independentista d'Ossètia del Sud, i a desplaçar-se cap al nord, segons ha confirmat un alt càrrec militar de Rússia. Aquests moviments suposen el principi de l'abandonament gradual de l'exèrcit rus previst per aquest dilluns. En canvi, el portaveu del Ministeri de l'Interior de Geòrgia, Shotá Utiashvili, ha assegurat que les tropes russes continuen a les localitats de Gori, Senaki i Zugdidi. Per la seva part, un alt càrrec del govern nord-americà, que no s'ha volgut identificar, ha declarat a l'agència Reuters que no hi ha senyals de la retirada russa. Per cert que els Estats Units investigaran les acusacions de neteja ètnica denunciades per Georgia contra les forces russes.

Actualitzat

Continua la confusió sobre el moviment de les tropes russes en territori georgià. Mentre que el govern de Tbilisi ha acusat Moscou de continuar avançant al seu territori, el cap adjunt de l'Estat Major General de les forces armades ha confirmat que, a Tskhinvali, alguns combois militars han començat a desplaçar-se cap al nord. Segons ha anunciat abans l'agència de notícies russa Ria-Nóvosti, es tracta d'una columna de cinc a deu vehicles militars que es dirigeixen en direcció cap a Vladikavkaz, capital de la veïna república d'Ossètia del Nord.

Tanmateix, alts comandaments militars de Rússia haurien advertit: "Hem començat les tasques de càrrega i a preparar-nos per moure'ns", però asseguren que "s'ha d'entendre que això no es fa en minuts ni en hores". En aquest sentit, han recordat que les tropes van trigar més d'un dia a poder entrar a Ossètia del Sud i, per tant, es preveu que trigaran el mateix a retirar-se'n.

Alguns testimonis, però, asseguren que els tancs i les patrulles russes continuen a Gori, Senaki i Zugdidi i en altres zones del país sense cap senyal visible de moviments cap a la frontera.

Aquests moviments de les tropes moscovites signifiquen el principi de l'abandonament gradual de l'exèrcit rus de Geòrgia, que el president rus Dmitri Medvédev va anunciar al seu homòleg francès Nicolas Sarkozy. El president es va comprometre a iniciar el replegament dels soldats després de l'advertència del president de torn de la Unió Europea que si no retirava les tropes, les relacions entre Rússia i Europa es veurien afectades. Així els soldats tornaran a les posicions establertes el 1999 per la Comissió Mixta de Control per al conflicte entre Geòrgia i Ossètia.

Geòrgia, conciliadora

Hores abans, Saakaixvili ha exigit la retirada immediata de les tropes moscovites de Geòrgia i ha demanat a Rússia que repari els danys que han provocat les seves accions. A més, ha fet una crida a les negociacions per acabar amb la discòrdia entre els dos països i ha afegit: "No sembrarem discòrdia per a les futures generacions. No demano misericòrdia, sinó que apel·lo al seu pragmatisme. Crec que ha arribat el moment de prendre decisions correctes". El president georgià ha manifestat també que estendria la mà a converses amb Rússia.

La retirada de les tropes es produeix després que Rússia i Geòrgia han signat el pla de pacificació impulsat per la UE, que inclou l'alto el foc, la renúncia a l'ús de la força i el lliure accés de l'ajuda humanitària. El pla permet també la presència de tropes russes en zones de Geòrgia frontereres amb Ossètia del Sud i Abkhàzia, on el Kremlin ja ha dit que vol tenir-hi soldats, en el que ells anomenen forces de pau.

L'anunci del Kremlin ha estat ja contestat des de Washington per la secretària d'Estat, Condoleezza Rice, que s'ha preguntat si això és fiable. A Gori, on ha arribat un primer comboi d'ajuda humanitària de la Creu Roja, la gent tampoc s'ho acaba de creure.

Per la seva banda, el líder d'Ossètia del Sud ha destituït el seu govern i ha declarat l'estat d'emergència durant un mes per fer front a les conseqüències humanitàries del conflicte armat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut