Madrid

Zapatero diu que el govern ha complert amb l'Estatut

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat que el seu executiu ha complert amb l'Estatut. Segons Zapatero, el seu govern va presentar una proposta de finançament abans del 9 d'agost i el fet que no s'hagi arribat a un acord és una qüestió de les dues parts que negocien. Per tant, no se'n responsabilitza i trasllada la responsabilitat al govern de la Generalitat per no haver acceptat la proposta. Sobre la possibilitat que hagi de comparèixer davant el Congrés per explicar el finançament autonòmic, Zapatero ha assegurat que "sempre estic a disposició" de la cambra.

Actualitzat

Rodríguez Zapatero nega que la culpa de l'incompliment de l'Estatut sigui del seu govern. El president de l'executiu espanyol ha dit que l'Estatut de Catalunya parla d'arribar a un acord per a la reforma del finançament i no "del que ha de fer i no" l'executiu central en aquesta qüestió. Zapatero ha assegurat que el ministre d'Economia, Pedro Solbes, va fer els deures tot presentant una proposta de reforma, però que donar-li el vistiplau "depèn de dues parts i també de disset, ja que el model té una part bilateral i una altra de multilateral".

Segons el president espanyol, la proposta de Solbes suposa la millora del finançament de totes les autonomies, la qual cosa, ha afegit, "és un bon punt de partida". També ha recordat que qualsevol negociació comença des de "posicions diferents", però que amb diàleg, temps i treball s'aconsegueix tancar acords i "aquesta vegada també serà així".

Durant la seva compareixença davant els mitjans de comunicació, Zapatero ha recordat que l'Estatut de Catalunya té dos anys de vida, un temps que, segons ell, ha permès "posar en pràctica bona part de les seves disposicions". Com a exemple ha destacat les inversions que necessita Catalunya per pal·liar el dèficit d'infraestructures, unes inversions que "estem complint escrupulosament".

El president espanyol també ha tingut paraules per al PP. Considera "una novetat" que els populars li demanin que compleixi l'Estatut "després del que vam haver de sentir i que el tinguin recorregut davant el Tribunal Constitucional".

Disposat a comparèixer al Congrés

Rodríguez Zapatero s'ha mostrat disposat a comparèixer en un ple extraordinari del Congrés per respondre a les peticions d'ICV i el PP sobre el nou model de finançament. El cap de l'executiu socialista, però, ha demanat que el contingut del debat sigui "útil" per a les negociacions del finançament. Sigui com sigui, el president espanyol ha assegurat que manté la seva voluntat de diàleg.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut