Barcelona

La Generalitat estudia produir biodièsel a partir de microalgues

L'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat està estudiant la viabilitat de produir biodièsel a partir del cultiu de microalgues marines i, segons els primers resultats, podria ser una alternativa interessant. Actualment, el biodièsel s'obté majoritàriament dels olis vegetals, que cada cop són més difícils de trobar a bon preu per la competència amb l'alimentació. Una microalga és capaç de produir lípids (a partir dels quals s'obté el biodièsel) a una velocitat 30 vegades superior a qualsevol llegum dels que es cultiven.

Actualitzat

L'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat està investigant les possibilitats de produir biodièsel a partir de microalgues en el seu centre de Sant Carles de la Ràpita.

En una primera fase, els científics van realitzar un aïllament de soques marines per tal d'estudiar les condicions més favorables per al seu desenvolupament, primer a escala de laboratori i, posteriorment, en grans volums. En acabat, van recollir i extreure els lípids per a la producció del biodièsel.

Els avantatges

El principal avantatge de les microalgues és, segons els investigadors, que són "segrestadores naturals" de l'anhídric carbònic, un gas responsable de l'efecte hivernacle que aquests organismes necessiten per a créixer. A més, la producció del biodièsel amb microalgues és respectuosa amb el medi ambient i no competeix amb els cultius dedicats a l'alimentació, és a dir, els cereals i els olis vegetals.

Anar al contingut