Belgrad

Aldarulls al final de la manifestació de suport a Karadzic a Belgrad

Incidents en la manifestació de suport a Radovan Karadzic convocada pel Partit Radical Serbi que ha tingut lloc aquest dimarts a Belgrad. Aquesta formació ultranacionalista, clarament enfrontada al govern proeuropeu de Boris Tadic, ha aplegat unes 15.000 persones, segons xifres de la policia, contra la detenció i extradició de Karadzic. Al final de la trobada, a la plaça de la República de la capital sèrbia un centenar de persones s'han encarat amb les forces de seguretat, els han llançat ampolles de vidre i bengales. La policia ha contestat amb bales de goma, gasos lacrimògens i diverses detencions. En els incidents ha quedat ferit un càmera de TVE, Óscar Martínez, segons ha informat la cadena pública espanyola. El càmera ha rebut l'impacte d'una barra de ferro a l'esquena i li han trencat l'aparell.

Actualitzat

La Sèrbia ultra ha intentat exhibir la seva força i la seva voluntat de no rendir-se, però només entre 10.000 i 15.000 persones vingudes de tot el país, segons xifres de la policia, s'han aplegat a Belgrad seguint la convocatòria dels extremistes i d'alguns sectors nacionalistes moderats. Han cantat himnes i cançons èpiques i han fet discursos plens de la retòrica victimista del feixisme serbi. Tot per demanar la llibertat de Radovan Karadzic, considerat pels manifestants un heroi nacional.

També hi ha hagut crides contra l'actual govern, que consideren traïdor i venut a Brussel·les. Mentrestant, Karadzic continua empresonat a l'espera de l'extradició a la Haia. Una espera que podria ser qüestió d'hores o d'un parell de dies com a molt.

Per evitar aldarulls similars als que van passar després de la manifestació contra la independència de Kosovo, la policia sèrbia ha protegit tots els edificis i instal·lacions que ha considerat susceptibles de ser punts de disturbis. Per curar-se en salut, el Ministeri d'Interior ha fotografiat i filmat els participants en la manifestació per poder reconèixer les persones susceptibles de protagonitzar episodis violents. Això no ha impedit, però, la pujada de la tensió ja al final de la protesta.

Mentrestant, Karadzic continua empresonat a pocs quilòmetres del lloc de la concentració, a l'espera de l'extradició al Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia de la Haia. Podria ser qüestió de poques hores, un parell de dies com a molt. Els advocats estan dilatant al màxim els recursos legals, esperant que les mobilitzacions populars s'incrementin i n'impedeixin l'extradició. És el pols polític que el govern de Belgrad vol evitar. Karadzic ja comença a ser un hoste incòmode que cal enviar a la Haia com més aviat millor.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut