Barcelona

Troben en una vella caixa de galetes un centenar de fotos inèdites de Centelles

Els fills del fotògraf Agustí Centelles han trobat, en una vella caixa de galetes que havia quedat oblidada al laboratori familiar, un centenar de negatius i còpies sobre paper de fotos inèdites del seu pare. Es tracta d'imatges sobre la República i la Guerra Civil. Entre elles, n'hi ha una del president català Lluís Companys amb quatre consellers a la presó Model de Madrid.

Actualitzat

Les imatges recuperades mostren, segons informa el diari "El Periódico", escenes dels anys 30, entre les quals hi ha una foto presa del 1935 en què el president de la Generalitat Lluís Companys, apareix dret en un dormitori de la presó Model de Madrid, al costat dels consellers Joan Comorera, Pere Mestres, Martí Esteve i Ventura Gassol, asseguts en llits.

Pel fill gran del difunt Agustí Centelles, la caixa de galetes trobada ara és com "un calaix de sastre", amb fotografies que el seu pare no sabia com classificar durant els anys en què va arxivar de forma meticulosa els seus negatius. També hi ha còpies d'instantànies que havien quedat amagades en una finca de la Via Laietana, d'on eren porters els seus sogres. Es tracta de fotografies familiars d'abans de la guerra i dels anys 1945 i 1947, quan la família va viure a Reus. A més, s'ha trobat un rotllo de negatius amb edificis bombardejats a Reus i Falset, on no apareixen les víctimes.

Agustí Centelles tenia una maleta amb 9.000 negatius que va ocultar durant 32 anys a la ciutat francesa de Carcassona i que va recuperar el 1976. La troballa d'aquest centenar d'inèdits ha estat possible ara després que el MNAC preguntés a Sergi i Octavi Centelles si tenien alguna imatge "vintage" (positivada sobre paper en el moment en què es va prendre la fotografia) del seu pare per fer-la servir en una exposició sobre Barcelona.

Tot i que es pensaven que el seu pare havia recuperat totes les seves imatges el 1976, Sergi i Octavi van buscar al laboratori dels Centelles i hi van trobar la caixa de galetes amb tot aquest material, que també dóna informació sobre les visites que il·lustres personatges realitzaven a les caves Canals & Nubiola. En elles, hi apareixen el tenor Hipólito Lázaro, el pintor Salvador Dalí, la trapezista Pinito de Oro o els futbolistes Kubala i Di Stéfano, entre d'altres.

Anar al contingut