Blanes

Milers de quilos de petards rivalitzen en la 38a edició del concurs de focs de la Costa Brava

El cel de la Costa Brava s'il·lumina durant una setmana de juliol amb l'esclat dels petards. El concurs de focs artificials, que fa 38 anys que se celebra, ofereix durant sis dies una aferrissada lluita per endur-se el premi a les millors arts pirotècniques. Només en una nit, prop de 200.000 persones s'han aplegat a la platja de sa Palomera, a Blanes, per seguir el concurs internacional. Era el dia que li tocava el torn a la Pirotècnica Valenciana, que ha cremat gairebé 1.000 quilos de massa pirotècnica. El guanyador, escollit per un jurat mixt format per tècnics i gent del públic, s'endurà 9.000 euros. Durant els sis dies que dura el concurs s'hauran cremat set tones de material pirotècnic.

Actualitzat

Durant sis dies de juliol, cada vespre a dos quarts d'onze la zona de sa Palomera s'omple de llum i colors amb el concurs de focs artificials. Cada dia, des del 22 al 27 d'aquest mes, hi ha uns 150.000 espectadors, però Pirotècnica Valenciana ha aconseguit reunir-ne fins a 200.000 en el primer dissabte de la competició, que tradicionalment és el dia amb més participació. De fet, hi ha gent que guarda lloc a la platja des de les sis de la tarda. Ara li toca el torna a una pirotècnica d'Alemanya.

En aquesta 38a edició, el guanyador s'emporta 9.000 euros i el segon, 6.000. Aquesta iniciativa es remunta al 1971, quan es va instaurar el concurs amb tres participants. Amb el temps, el nombre de concursants ha anat creixent i països com França, el Japó, la Xina, Holanda, l'Argentina o Eslovàquia hi han participat en alguna ocasió.

Anar al contingut