Palma

Tabac, alcohol, cafè i estrès avancen la infertilitat dels homes fins i tot per sota dels 40 anys

Fumar, beure i viure estressat són condicionats que afecten negativament la fertilitat dels homes. Dit així, no sembla cap gran novetat. El matís el dóna el fet que tot plegat contribueix a avançar l'esterilitat masculina en individus menors de 40 anys. Ho ha explicat el doctor Javier Marqueta, director de l'Institut Balear de la Infertilitat. Va ser en el marc del passat XXIV Congrés Anual de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia (ESHRE) que, segons Marqueta, es va informar que per primer cop es detecten casos d'infertilitat en homes abans dels 40, així com un augment en els avortaments provocats per la debilitat de l'espermatozou.

Actualitzat

Tot i que no hi ha xifres exactes, segons Marqueta, tot plegat ve a "demostrar que els factors ambientals són els que estan produint un augment molt elevat de l'esterilitat". Així, el retard dels progenitors a reproduir-se, unit a l'abús del tabac, el cafè, l'alcohol i a l'estrès, estan disminuint la capacitat reproductora de l'home i també de la dona.

"Un percentatge important de les esterilitats no ho serien si -ell o ella- s'haguessin reproduït uns anys abans", afirma Marqueta, que ha aclarit que el "deteriorament genètic" augmenta les malformacions i el risc d'avortament i ha remarcat que les parelles "no són conscients" d'aquest deteriorament i després és massa tard.

El tabac és un tòxic molt important per a la reproducció femenina i masculina, però el cafè també ho pot ser, tot i que molts no ho sàpiguen. Quatre tasses de cafè diàries disminueixen també la fertilitat, tot i que "depèn de la capacitat reproductora de cada home o dona".

Per evitar el deteriorament, algunes dones opten per conservar els seus òvuls per fer-los servir en el futur, una tècnica que s'anomena "criopreservació de la fertilitat". Així, les dones joves que preveuen que la seva reproducció s'endarrerirà per diversos motius decideixen conservar un òvul de la seva joventut per reproduir-se en el futur, "quan biològicament ja no tinguin l'edat idònia".

Anar al contingut