Barcelona

Montilla aposta per reorientar el model productiu rebaixant el pes de la construcció

La crisi econòmica ha arribat al Parlament de Catalunya. El president de la Generalitat ha obert l'últim ple de la temporada amb l'exposició de l'actual situació econòmica al nostre país. José Montilla ha reconegut que per a moltes famílies és cada cop més difícil arribar a final de mes i ha anunciat un paquet de mesures urgents, això sí, de caràcter macroeconòmic, per fer front a la crisi. El president ha defensat un canvi de model productiu per apostar cap a noves fórmules de valor afegit. Tot i admetre que la crisi és pitjor del que s'esperava, s'ha mostrat convençut que és superable i ha demanat una actitud responsable a tothom, també a l'oposició. A més, Montilla ha dit que el govern ajudarà les famílies perquè se'n surtin.

Actualitzat
A hores d'ara ja ningú no posa en dubte les dificultats que travessa la situació econòmica. José Montilla insisteix a dir clarament que estem en crisi, una crisi probablement més llarga del que es preveu, de la qual no espera una remuntada fins a finals del 2009. Ara bé, el president de la Generalitat creu que la base actual, amb els indicadors sobre l'atur i els tipus d'interès, és molt millor que la de l'última crisi de principis dels anys 90. Catalunya, ha dit, sabrà superar la crisi i en sortirà enfortida.

En la seva exposició al Parlament de Catalunya, ha demanat unitat d'acció de tots els sectors i de l'oposició i ha advertit que Catalunya ha de reorientar el seu model productiu rebaixant el pes de la construcció: "En el món global, l'economia catalana ja no pot seguir jugant amb les mateixes cartes amb què durant molts anys havia guanyat. Ha de fer un canvi cap a un model més equilibrat, que recuperi els increments de productivitat que ens permetin reduir el nostre elevat dèficit per compte corrent i competir, a escala internacional, en sectors de més valor afegit, mitjà-alt, i un elevat contingut tecnològic."

Davant de l'actual escenari, el president ha promès que posarà tot el seu "esforç per esmorteir o mitigar els efectes que la crisi pugui tenir entre els sectors de la ciutadania que vegin créixer les seves dificultats" i que treballarà per "no deixar ningú enrere". Això sí, el cap del govern català també reitera la necessitat d'afrontar la situació amb realisme i sense exageracions.

Ara bé, Montilla també té clar que per sortir abans de la crisi cal desplegar l'Estatut, és a dir, millorar el finançament i l'autogovern. En aquest sentit, ha recordat que "la descentralització de l'Estat a partir de la Constitució del 1978 ha estat clau en l'etapa de progrés que ha viscut Espanya en els últims 25 anys en tots els ordres, també en l'econòmic". I ha conclòs: "A nosaltres no ens ha de convèncer ningú que l'autogovern ens va bé. I quan les coses van bé per a Catalunya, també van bé per a Espanya." Una reivindicació que, l'endemà de la publicació de les balances fiscals, pren especial rellevància.

Per predicar amb l'exemple, el president ha anunciat que el govern també s'estreny el cinturó i ha anunciat algunes mesures, com la congelació dels sous dels alts càrrecs, la contenció de les despeses i la congelació de les plantilles de personal, excepte les que afectin els serveis bàsics per als ciutadans.

El tripartit reclama unitat i un nou sistema de finançament

Perquè Catalunya surti enfortida de la crisi econòmica, Esquerra Republicana reclama com a necessari un nou sistema de finançament més just i disposar dels diners previstos en l'Estatut. Per aconseguir-ho, Joan Puigcercós ha demanat, especialment a Convergència i Unió, unitat: "Els pilars fonamentals que vam aprovar el 30 de setembre van saltar en el seu moment i avui tornem a ser com sempre, un monòleg per part de l'Estat. Si no ens posem d'acord en aquesta cambra, no hi haurà diàleg. Depèn de tots nosaltres. N'hem de ser capaços. No hem de cometre errors vells."

El representant d'Iniciativa Verds-Esquerra Unida ha subratllat que els molts anys de vaques grasses que hi ha hagut no han evitat la crisi i que, per tant, ara és el moment de canviar de model productiu. Daniel Pi ha reclamat mesures econòmiques que facin evolucionar l'actual model, basat -ha dit- "en baixos salaris i baixa qualificació" per anar cap a un de basat en activitats amb més valor afegit.

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat a CiU i a la resta de forces polítiques el suport als pròxims pressupostos generals de l'Estat. Iceta creu que aquest suport és un pas imprescindible per sortir de la crisi: "No ens podem permetre un any d'aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Sortir de la crisi és incompatible amb promoure inestabilitat política." Iceta també ha defensat que només amb un cert grau d'unitat nacional es podrà superar l'actual situació.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut