Barcelona

Catalunya viu la nit més curta de l'any amb revetlles, coques i petards

Catalunya celebra aquesta nit la revetlla de Sant Joan i, amb la festa i els petards, arriben els incidents. Els bombers de la Generalitat ja han fet més d'un centenar de sortides, la majoria per incendis en contenidors i vegetació i per fer tasques de prevenció. A Barcelona, on hi ha la concentració de gent més important, l'Ajuntament ha pres mesures perquè tothom pugui gaudir de la festa: a més d'augmentar el nombre d'agents policials al carrer, ha activat el servei de neteja a les platges i ha recordat que els transports públics funcionaran tota la nit.

Actualitzat

La meitat de les emergències han estat per incendis en contenidors i vegetació, però els bombers també han sortit per revisar fogueres i fer tasques de prevenció. Tot i que el gruix d'incidents han començat cap a les vuit del vespre, a mitja tarda de dilluns els Bombers de la Generalitat han hagut d'apagar un incendi de vegetació entre la Floresta i Sant Pere i Sant Pau, a Tarragona. El foc ha cremat una hectàrea de canyes.

Dues tones de petards

Els petards són l'origen de moltes de les incidències que es registren en una nit com aquesta, però el solstici d'estiu no seria el mateix sense el soroll i els colors d'aquests petits artefactes. Se'n poden comprar en qualsevol dels 863 punts de venda que la Generalitat ha autoritzat per tot Catalunya. De fet, l'Associació de Fabricants i Majoristes del Sector Pirotècnic de Catalunya calcula que se n'han venut dues tones, que hauran tingut un cost de 30 milions d'euros.

També en aquest aspecte cal ser curós, ja que durant la revetlla de l'any passat els hospitals catalans van atendre més de 200 persones amb ferides de petards, de les quals unes noranta van necessitar hospitalització. L'Institut d'Oftalmologia de Barcelona demana precaució a l'hora de manipular petards i ha llançat tot un seguit de recomanacions: allunyar els nens dels petards i bengales, no fer petards casolans ni ficar-ne dins d'ampolles de vidre i, en cas de dolor a la vista per impacte directe d'un petard, s'han de tapar els ulls amb un tros de roba o plàstic, no tocar-los i anar a l'hospital.

1.700.000 coques

El Gremi de Pastissers de Catalunya té previst vendre 1.700.000 coques de Sant Joan, 50.000 més que l'any passat, tot i que reconeix que per primera vegada la venda de les industrials sobrepassarà les artesanals. De fruita, amb pinyons, amb nata, xocolata o cabell d'àngel, el cas és que aquest any el preu de les coques ha augmentat un 5%, sobretot per l'increment del preu dels pinyons.

Per evitar intoxicacions, la Federació Catalana de Pastisseria recomana desar les coques de Sant Joan que continguin crema, nata o xocolata a la nevera com més ràpid millor i la resta de coques, embolicar-les amb un plàstic per mantenir-hi la humitat.

La flama del Canigó ha encès les fogueres

Pel que fa a les fogueres, cal destacar la quinzena de focs autoritzats a Barcelona i les més ancestrals, que es concentren a les comarques de Lleida i al Pirineu. S'han encès amb la flama del Canigó, que ha recorregut bona part del territori català i ha fet una parada especial al Parlament de Catalunya, on l'ha rebut el seu president, Ernest Benach.

On està prohibit fer fogueres és a les platges de Barcelona, un espai que reuneix com cada any milers de persones fins a altes hores de la matinada. L'Ajuntament permet que aquesta nit els xiringuitos de la zona puguin obrir fins a les cinc de la matinada. Per poder fer compatible la celebració de la nit de Sant Joan amb anar a prendre el sol l'endemà al matí, l'Ajuntament té preparat un dispositiu de 190 persones que començaran a netejar les platges a les sis del matí.

Fogueres, petards, coques... els especialistes recomanen prendre precaucions per evitar cremades, lesions i intoxicacions, però hi ha qui qüestiona aquest gran volum de normes. És el cas de l'especialista en cultura popular Jan Grau, que creu que l'excés de recomanacions i lleis pot fer perdre l'essència de la revetlla de Sant Joan. Per Grau, el solstici d'estiu ha de ser una festa que cadascú es faci a la seva mida i la gaudeixi segons el que li agrada i el que no.

Més agents policials i bombers

La gran afluència de gent als carrers, places i platges de Catalunya obliga els diversos cossos de seguretat a extremar la guàrdia. En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat han posat en alerta 1.250 professionals per a qualsevol incidència i, en el cas de Barcelona, també hi ha 431 policies per vetllar per la seguretat a les zones amb més concentració de gent.

Transport tota la nit

Els Mossos d'Esquadra, que aquests dies reforcen la vigilància de les carreteres amb motiu del pont, se centraran aquesta nit en les proves d'alcoholèmia. La policia catalana establirà més de 400 punts de control als voltants de les celebracions de la revetlla i de les zones d'oci nocturn, a banda de tots els controls que facin les policies locals.

A Barcelona i l'àrea metropolitana, com a alternativa al cotxe, es reforçarà el transport públic. Transports Metropolitans donarà servei de metro durant tota la nit i els Ferrocarrils de la Generalitat oferiran també servei nocturn a tota la zona urbana de Barcelona i als trajectes amb Sabadell, Terrassa i Molí Nou. A més, funcionaran sense interrupcions les sis línies del Tram.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut