Barcelona

La UAB es desmarca de l'exigència generalitzada del català per als professors universitaris

La Universitat Autònoma de Barcelona s'ha desmarcat de la decisió que va prendre el Consell Interuniversitari que plantejava exigir el coneixement del català als professors dels centres públics i privats. Tampoc ho veuen clar els controladors de la qualitat universitària, que demanen que la llengua no impedeixi mantenir el nivell del professorat. Des del govern espanyol, en canvi, es dóna suport a la mesura.

Actualitzat

La Universitat Autònoma aspira a fitxar els millors professors a nivell internacional. Per això, diu que no veu de bon ull exigir d'entrada el nivell C de català, tal com va aprovar el Consell Interuniversitari, que agrupa tant el Departament, com totes les universitats catalanes.

L'Autònoma, la segona universitat catalana en nombre d'estudiants, aposta perquè els professors aprenguin català, però amb més marge de temps. I en aquesta mateixa línia apunten des de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

La qüestió ha despertat interès també en la roda de premsa del Consell de Ministres. Al govern espanyol li sembla bé l'acord segons el qual s'exigeix al professorat universitari el domini del català.

Un 30% del professorat ensenya en català

S'ha de tenir en compte, però, que acreditar el coneixement del nivell C no vol dir necessàriament utilitzar-lo per impartir classe. Però al Departament d'Universitats creuen que servirà per augmentar la presència del català a les facultats. Una presència que a la universtiat pública ara se situa aproximadament en el 65%. Un 30% dels professors fan classe en castellà. I en un 5% de les hores, els coneixement arriben als alumnes en altres llengues. Cas a part és el de la Universitat de Girona on el català s'escolta a 8 de cada 10 classes. Un 13% de les hores les fan professors castellanoparlants.

Rebin les classes amb la llengua que sigui, els joves que surten de la universitat no tenen problemes per trobar feina. Com a mínim això és el que es desprèn de l'estudi d'inserció laboral dels graduats universitaris de l'Agència de Qualitat del Sistema Universitari. Tres anys després de sortir de la facultat, el 93% dels titulats treballen. I sis de cada deu, tenen una feina relacionada amb els seus estudis.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut