Estrasburg

L'eurocambra aprova la polèmica directiva de retorn d'immigrants

El Parlament Europeu ha aprovat la polèmica directiva de retorn d'immigrants sense papers acordada pels països de la Unió Europea. Una directiva que permet allargar fins a sis mesos, ampliables a divuit en alguns casos, el període d'internament dels immigrants en situació irregular abans de la seva expulsió. El text ha estat aprovat gràcies als vots del Partit Popular, els liberals i la dreta nacionalista. Finalment no s'han aprovat cap de les esmenes presentades, fet que permetrà que la norma entri en vigor amb més celeritat.

Actualitzat

La controvertida norma que harmonitza la repatriació d'immigrants irregulars a la Unió Europea ha superat l'últim tràmit, el vot del Parlament Europeu, després que ja fos aprovada pels ministres de l'Interior dels Vint-i-set. La directiva ha estat aprovada per 369 vots a favor, 206 en contra i 109 abstencions. La normativa ha rebut el suport del Partit Popular Europeu, els liberals i la dreta nacionalista, que no han acceptat cap de les esmenes presentades pels grups d'esquerra. Així doncs, la normativa entrarà en vigor dos anys després de la seva publicació oficial.

La directiva de retorn estableix períodes de detenció de fins a divuit mesos, assistència jurídica gratuïta en alguns casos per a les persones en procés d'expulsió i prohibeix als immigrants repatriats tornar legalment a la UE abans de cinc anys.

La votació a l'eurocambra ha tornat a evidenciar la fractura existent respecte al text. Els que hi estan a favor asseguren que la norma suposa un avenç, perquè dóna garanties als immigrants als països on actualment no en tenen i no obliga els estats que ja tenen una legislació, com és el cas d'Espanya. Actualment, nou països -Regne Unit, Suècia, Grècia, Dinamarca, Finlàndia, Estònia, Irlanda, Malta i Holanda- no tenen cap període màxim de retenció dels indocumentats, per la qual cosa aquests poden estar internats de forma indefinida.

La mesura més controvertida, però, és la possibilitat d'allargar fins a divuit mesos el període de retenció en centres d'internament i que els procediments d'internament i expulsió s'apliquin també a menors. Els detractors, entre els quals diversos grups pro drets humans, consideren que el període de retenció és excessiu i que endureix la política migratòria de la Unió.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut