Barcelona

S'abaixa el teló dels 25 anys de Catalunya Ràdio amb un emotiu acte al TNC

La ràdio més escoltada de Catalunya ha tancat aquest divendres l'acte central dels 25 anys amb una recreació de "La guerra dels mons" d'Orson Welles, tot un mite de la història de la radiodifusió. Ha sigut, però, una versió molt lliure en què uns 50 professionals de Catalunya Ràdio han repassat les notícies més destacades de l'últim quart de segle: la caiguda del mur de Berlín, la clonació de l'ovella Dolly o els atemptats de l'onze de setembre. Josep Cuní, Antoni Bassas, Pilar Calvo, Xavier Solà, Sílvia Tarragona... han estat alguns dels treballadors i extreballadors de l'emissora que, durant una hora, s'han convertit en actors al TNC. El muntatge s'ha fet en dues funcions. L'última l'ha retransmès en directe Catalunya Ràdio i el Canal 33, i ha quedat penjada a www.catalunyaradio.cat/25anys.

Actualitzat

El responsable del muntatge teatral "Catalunya Ràdio, 25 anys" ha sigut Enric Llort i l'encarregat de presentar-lo l'actor Josep Maria Pou que, al final de l'escinificació, ha llegit una notícia d'última hora dient que a l'aeroport del Prat s'hi havien vist objectes voladors no identificats, emulant "La guerra dels mons".

Programació especial

A banda de fer teatre, Catalunya Ràdio també ha celebrat els 25 amb una programació especial. "El matí de Catalunya Ràdio" ha convidat els oients a desitjar en directe el ja tradicional "Bon dia, són les 8"!. Una xocolatada al carrer ha obert els actes de la jornada a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

Al "Problemes domèstics", Manel Fuentes ha entrevistat un dels fundadors de l'emissora, Josep Maria Franzino.

L'"On vols anar a parar" de Llucià Ferrer ha apadrinat el primer infant que ha nascut avui a Catalunya. La criatura es diu Eloi i ha nascut poc després de la mitjanit a Manresa.

I "Els millors anys de la nostra vida", amb Bernat Soler, repassarà els principals esdeveniments esportius que han marcat aquest quart de segle.

Catalunya Ràdio

"Són les zero hores, zero minuts del dia 20 de juny del 1983. Comencem en aquest moment una feina volguda i important: la posada en marxa de Catalunya Ràdio". Amb aquestes paraules pronunciades per un jove de 17 anys, Miquel Calçada, "Mikimoto", començava la vida de la Ràdio Nacional de Catalunya. Era l'arrencada del que ha estat una història d'arrelament a la societat catalana concretat en el lideratge de les audiències radiofòniques.

Catalunya Ràdio agrupa quatre emissores: Catalunya Ràdio, que dóna nom al grup, Catalunya Música, Catalunya Informació i iCat fm, tot i que durant 17 anys RAC105 va formar part del grup amb una fórmula musical d'èxit que va contribuir decisivament a la normalització lingüística del país, Catalunya Cultura la va substituir amb una programació de format convencional especialitzada en llibres, cinema, teatre i música.

Catalunya Ràdio emet una programació de tipus generalista o convencional, Catalunya Música està especialitzada en música clàssica i contemporània, Catalunya Informació emet notícies les 24 hores, i iCat fm ofereix música amb programes especialitzats pensats per ràdio i internet amb l'objectiu de promoure la cultura.

25 anys de programació

Ja des de la primera programació, Catalunya Ràdio ha tingut programes que han assolit una gran popularitat entre els oients. Programes com l'infantil "Ui, avui!"; musicals com ara "Inèdits i pirates", "Dia a dia , rock a rock" o "Tarda Tardà" de Jordi Tardà; el despertador "En pijama", en què vam descobrir Carles Cuní, o l'innovador i celebradíssim magazín nocturn "El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico" que, comandat per Jordi Vendrell, va suposar el naixement d'una societat molt especial, "La Mercantil radiofònica", integrada per Quim Monzó, Ramon Barnils i el mateix Jordi Vendrell.

No acaba aquí la llista d'espais que han assolit altíssims nivells d'audiència i acceptació per part dels oients."El matí de Catalunya Ràdio" s'ha consolidat com el gran programa de referència i és el més escoltat del país des de l'any 1988. Comandat per Josep Cuní i Antoni Bassas, els seus dos únics realitzadors, "El matí de Catalunya Ràdio" ha esdevingut una cita imprescindible per a la majoria de ciutadans cada matí.

Els programes que ja formen part de la memòria col·lectiva d'aquest país són molts. Les tardes, primer amb Adelina Castillejo i "Adelina Boulevard", o amb Salvador Alsius i Lloll Bertran, Jordi González, Fina Brunet i el seu "Xec en blanc", Neus Bonet i "L'aparador", Toni Clapés i actualment amb Llucià Ferrer i el seu "On vols anar a parar?". Són programes d'entreteniment que han marcat època, com els concursos "L'aventura és l'aventura", amb Josep Maria Bachs; "Pasta Gansa", amb Miquel Calçada o el cinèfil "Això és Hollywood", o el "Problemes domèstics" de Manuel Fuentes o els matins de cap de setmana, amb "El suplement" de Xavier Solà i la deliciosa gastronomia d'en Llorenç Torrador i el seu "De boca a boca" o les "Tàpies variades" d'en Pere Tàpies. Espais sorprenents i realment innovadors que han canviat la manera d'entendre la ràdio o la nit, com "La nit dels ignorants", amb Carles Cuní primer i posteriorment amb Sílvia Tarragona o Joan Bosch.

Cal afegir a aquesta llarga llista els programes de servei que ha ofert l'emissora durant tots aquests anys i que van des dels mateixos magazíns matinals fins a "La solució", amb Carles Pérez, "Fil directe", amb Sílvia Coppulo i Àngels Barceló o, actualment, "L'ofici de viure" amb Gaspar Hernández.

Els informatius

La primera notícia la va donar Rosa Maria Canas informant de la mort del pallasso Charlie Rivel. Va ser la primera informació d'uns serveis informatius que esdevindrien en poc temps referents per als ciutadans d'aquest país.

La xarxa de corresponsals i delegats de Catalunya Ràdio –amb la seva delegació a Madrid- cobreix els principals punts d'informació del planeta a més, naturalment, de tot el territori català, amb corresponsalies a Washington, París, Londres, Brussel·les, Berlín, Jerusalem, Buenos Aires, Pequín...

El 1992 va néixer Catalunya Informació, la primera emissora d'Espanya especialitzada en notícies que emet els 365 dies de l'any i les 24 hores del dia.

Els esports

L'eslògan "la ràdio més esportiva" fa justícia a la redacció d'esports de Catalunya Ràdio. L'esport ha gaudit d'un equip de luxe on figuren noms i programes com el veterà "L'esport al punt" amb Santi Carreras, fins a l'especialitzat "A punt de neu", "No ho diguis a ningú", amb Jordi Basté, o actualment "Els millors anys de la nostra vida", amb Bernat Soler, "Tot gira" amb Marc Negre o les transmissions esportives de l'equip de "Futbol a Catalunya Ràdio". Les transmissions de Joaquim Maria Puyal han fet escola a més de ser líders d'audiència i ser tot un referent en el món futbolístic.

Les noves tecnologies

L'abril del 1996 es va inaugurar el web de Catalunya Ràdio: www.catradio.com. En poc temps es va convertir en referència a la xarxa, a escala internacional, gràcies a l'aplicació del sistema Real Audio que permet emetre la ràdio en directe a través d'internet.

Actualment, els webs del Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio ofereixen programació exclusiva a la xarxa. Amb la inauguració d'iCat fm, el 23 d'abril del 2006, es van incorporar tres noves ofertes musicals per internet dedicades al jazz, les músiques del món i la música catalana (iCatjazz, MusiCatles i TotCat). A finals del 2007 s'hi va afegir Mediterràdio, especialitzada en música mediterrània, i aquest any, Catalunya Música també ha estrenat Cat Clàssica, un canal per internet dedicat exclusivament a la música clàssica d'autors i intèrprets catalans.

A tota aquesta oferta cal afegir-hi la posada en xarxa del completíssim web dedicat als 25 anys de Catalunya Ràdio, www.catradio.cat/25anys, on es pot trobar informació i documents d'aquests primers 25 anys.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut