Estepona

Detingut l'alcalde d'Estepona i 24 persones més per corrupció urbanística

Agents de la unitat contra la delinqüència i el crim organitzat han entrat a primera hora del matí a l'ajuntament d'Estepona, a Màlaga, en una nova operació contra la corrupció urbanística a la Costa del Sol. Hi ha almenys 25 persones detingudes, entre les quals l'alcade d'Estepona, Antonio Barrientos, i l'arquitecte municipal. La policia els ha detingut després d'escorcollar el consistori i les regidories d'Urbanisme i Hisenda. Els arrestats estarien implicats en el finançament irregular de l'Ajuntament i imputats per suposats delictes de tràfic d'influències, prevaricació, blanqueig de diners i suborn.

Actualitzat
La policia l'ha batejada com a "operació Astapa", el nom fenici d'Estepona, i, de moment, ja ha suposat la detenció de 25 persones implicades en una presumpta xarxa de corrupció urbanística. No es descarten més detencions, perquè l'operació continua oberta.

Entre els detinguts hi ha l'alcalde d'Estepona, Antonio Barrientos, del PSOE, l'arquitecte municipal, els regidors d'Hisenda i d'Urbanisme i, com a mínim, sis regidors més, socialistes i també de l'antic partit GIL. Altres empleats municipals i càrrecs de confiança estan sota sospita i la policia també investiga 17 empresaris del municipi, la majoria vinculats al sector de la construcció.

L'operació, portada a terme per agents de la Unitat contra la Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional, s'ha fet per ordre de la Fiscalia Anticorrupció, directament des de Madrid, i ha començat a les nou del matí amb els escorcolls de la casa de l'alcalde, l'ajuntament, i de les delegacions municipals d'Urbanisme i d'Hisenda, enmig de l'expectació de periodistes i veïns i amb els edificis encerclats per un precinte policial.

La suposada trama consistiria en el cobrament de comissions il·legals a canvi de concessions d'obres i requalificacions irregulars de terrenys i es remuntaria al novembre del 2006. Els detinguts podrien ser acusats dels delictes de tràfic d'influències, prevaricació, blanqueig de capitals i suborn.

El PSOE obre expedient

Fa poc més d'un any que Antonio Barrientos va revalidar l'alcadia d'Estepona i va augmentar fins a onze els sis regidors que tenia en el seu primer mandat. Barrientos, que s'havia convertit en el sisè alcalde més ben pagat d'Espanya, governava des de l'any 2003, després d'un breu període del PP i de la llarga època del polèmic partit de Jesús Gil. L'executiva regional del PSOE d'Andalusia ja ha anunciat que expulsarà tots els militants socialistes dels quals es demostri la implicació en aquesta xarxa de corrupció.

L'acció policial d'avui recorda l'"operació Malaia", que també va suposar la desarticulació d'una altra xarxa de corrupció urbanística, fa dos anys, al municipi de Marbella, dirigida per l'alcalde Julián Muñoz, que va ser empresonat. Segons la Fiscalia, la trama desarticulada avui funcionava seguint aquell mateix patró.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut