Dublín

La Comissió Europea insta a continuar el procés de ratificació del Tractat de Lisboa tot i el "no" irlandès

El procés de ratificació del Tractat de Lisboa ha de continuar tot i el rebuig irlandès en el referèndum celebrat en aquest país. Ho ha dit el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, que ha comparegut en roda de premsa poc després que s'ha confirmat el "no" dels irlandesos al text. "El Tractat no està mort, crec que segueix viu", ha dit el polític portuguès, que ha insistit que seguiran "treballant" i que cal no treure conclusions "massa de pressa". Barroso ha anunciat una reunió per a la setmana que ve per analitzar la situació i prendre mesures.

Actualitzat

"El Tractat va ser firmat pels 27 estats membres", ha dit Barroso, "per la qual cosa hi ha una responsabilitat conjunta per afrontar la situació". Serà en el marc de la cimera de líders de la UE de dijous i divendres de la setmana que ve quan s'analitzarà com tenir en compte les preocupacions expressades pel poble irlandès, que seran presentades pel primer ministre del país, Brian Cowen.

El president de l'executiu comunitari ha destacat que el resultat del referèndum irlandès "no ha resolt els problemes" que el Tractat de Lisboa buscava resoldre, especialment pel que fa a la reforma institucional de la UE.

El Tractat de Lisboa ha estat ratificat fins ara per 18 dels 27 estats membres de la Unió. En aquest sentit, Durão Barroso ha assenyalat que el procés de ratificació ha de continuar en els vuit països restants. A més, ha rebutjat una responsabilitat personal o de la Comissió Europea pel resultat negatiu. Segons Barroso, la consulta no era pas "un referèndum sobre la Comissió Europea".

Txèquia dóna el Tractat per acabat

Les reaccions al "no" irlandès al Tractat de Lisboa no han tardat a arribar. Una de les més controvertides ha arribat des de la República Txeca, un dels països més euroescèptics entre els 27 estats membres. El president txec ha donat el text per "acabat", una postura que haurà d'explicar davant la resta de líders europeus en el marc de la cimera que s'ha de celebrar dijous i divendres de la setmana vinent.

Mentrestant, des de França i Alemanya, els seus respectius líders, Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, s'han apressat a pactar d'urgència un comunicat conjunt davant la crisi oberta pel "no" irlandès. L'eix francoalemany assegura "respectar" la decisió "democràtica" d'Irlanda, tot i lamentar-la. "El Tractat és necessari per fer Europa més democràtica i més eficaç. Esperem que els altres països continuïn el procés de ratificació", diu el comunicat.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut