Madrid

Zapatero concreta que les balances fiscals es publicaran el 15 de juliol

El 15 de juliol es publicaran les balances fiscals. Així ho va concretar el president del govern espanyol, durant la sessió de control del Congrés. En resposta a ERC, José Luis Rodríguez Zapatero va tornar a demanar paciència pel retard i va tornar a insistir que dificultats metodològiques han obligat a ajornar-ne la publicació. Al Senat, responent a preguntes de Convergència i Unió, Zapatero ja havia dit que la seva publicació seria qüestió de dies o setmanes. El president espanyol va admetre el retard i va recordar, però, que no té cap obligació de fer-ho. Zapatero va afegir, a més, que a hores d'ara tothom sap que Catalunya fa un esforç de solidaritat amb la resta d'Espanya. El cap de l'executiu espanyol també va justificar els retards en el traspàs de Rodalies i l'aprovació del finançament.

Actualitzat

Finalment, el president del govern ha anunciat la data de publicació oficial de les balances fiscals: el 15 de juliol. L'anunci es va fer a la sessió de control del Congrés d'aquest dimecres a la tarda, quan Zapatero va tornar a contestar a les crítiques, en aquest cas del portaveu d'ERC, Joan Ridao, pel retard en la publicació de les balances, promesa pel passat 8 d'abril.

Zapatero va insistir en les "raons tècniques per la complexitat de la matèria" mentre que el portaveu republicà, Joan Ridao, li va respondre que es tem que no hi ha problemes tècnics sinó "un nou compromís incomplert" per part del govern.

Abans, en la compareixença d'aquest dimecres al Senat, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va garantir que complirà tots els compromisos adquirits amb CiU i va demanar al senador d'aquesta formació, Jordi Vilajoana, una mica de "ponderació" a l'hora de criticar el retard en la publicació de les balances fiscals.

Zapatero va insistir que les balances es publicaran d'aquí a "uns dies o unes setmanes" i va subratllar que si hi ha un retard "no és una qüestió de voluntat política, sinó una qüestió d'ordre tècnic". El cap de l'executiu espanyol va assegurar que el Ministeri d'Economia està treballant en la seva publicació i va recordar que "és un tema que no és senzill i que donarà lloc a debat interpretatiu".

Tot plegat, perquè el senador Vilajoana li va recordar que el 8 d'abril passat es va comprometre amb el portaveu del seu partit al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, a publicar les balances fiscals en un termini de dos mesos, compromís que va reiterar el 13 de maig al Senat.

Rodalies i el finançament, també pendents

El senador de la federació nacionalista també va recordar a Zapatero que el 3 de juliol del 2007 es va comprometre, també amb Duran Lleida, a culminar el traspàs del servei de trens de Rodalies. Vilajoana li va fer notar que això encara no s'ha fet i el va instar a respondre si també "dilatarà i en general incomplirà" el que recull l'Estatut, que preveu que el finançament català estigui aprovat pel 9 d'agost.

El president espanyol va argumentar que el retard inicial es va deure als problemes sorgits durant les obres de l'AVE i que l'assumpte està ara en negociacions entre el Ministeri de Foment i la Generalitat. Pel que fa al finançament autonòmic, va recalcar la "voluntat" del govern espanyol per acordar-lo "en el termini més curt" possible amb totes les comunitats autònomes i els partits polítics, per posar en marxa un sistema de "més autonomia fiscal, suficiència financera i solidaritat amb transparència i rigor".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut