Barcelona / Karma Peiró

S'obre el debat europeu per si cal regularitzar els blogs

Com garantir la qualitat de la informació als grans grups mediàtics? Com garantir la qualitat de la informació que publiquen els bloguers, cada cop més nombrosos i influents a internet? S'ha de regular el que escriuen?

Actualitzat
El Parlament Europeu acaba d'obrir un debat sobre la qualitat de la informació arran de la publicació de l'Informe sobre la Concentració i el pluralisme dels mitjans de comunicació a la Unió Europea, presentat per l'eurodiputada Marianne Mikko. L'estudi -que encara no està penjat a les pàgines oficials de la CE- ha estat elaborat per la Comissió de Cultura de l'Eurocambra i vol posar a consideració dels polítics el risc que un grup mediàtic condicioni l'opinió dels periodistes que hi treballen. Com garantir la qualitat de la informació? En aquest context, es posa de manifest també la informació publicada pels bloguers, cada cop més nombrosos i influents a internet. Des del punt de vista de la llibertat d'expressió, s'ha de regular el que escriuen? El que es proposa és un registre voluntari per generar un "efecte de confiança en el lector".

"Hem d'entendre aquest debat en el seu context exacte sense crear alarmismes", explica al 3cat24 el parlamentari europeu i bloguer Raül Romeva. "Penso que l'article d'El País parteix d'una base equivocada perquè estem parlant només d'una directriu i no d'una regulació jurídica. És a dir, no es planteja com una normativa amb caràcter obligatori. S'està demanant un codi de conducta per als grups empresarials de comunicació i es consulta també sobre els blogs". Romeva, que va participar al gener en les jornades de la Catosfera (una trobada de bloguers catalans), destaca que aquest ja és un tema debatut entre ells mateixos. "Alguns deien que era necessari un codi ètic que els blocaires havien d'asumir i d'altres argumentaven opinar i informar amb absoluta llibertat".

Cal regular el que escriuen els bloguers?
En tot cas, l'article d'El País ha aixecat algunes opinions airades a la xarxa procedents de bloguers. Sonia Blanco, professora de Periodisme Digital a la Universitat de Màlaga que escriu la seva tesi doctoral sobre els blogs, opina que l'Eurocambra hauria d'amoïnar-se més per garantir l'ètica en els mitjans de comunicació abans que desconfiar de l'ètica dels bloguers. "El lector de la xarxa ja sap que pot dubtar del que escriu el bloguer, a vegades, més per desconeixement que per un intent de desinformar. No obstant això, el mateix lector no acostuma a posar en dubte el que escriu un mitjà de comunicació tradicional tot i haver-se demostrat que els interessos comercials estan molt per sobre dels periodístics en la majoria dels casos".

Segons Nacho Escolar, director del diari "Público" i bloguer, entén que el debat només proposa un registre voluntari. "És a dir que qui vulgui el pot fer servir per donar confiança als seus lectors i qui vulgui no. Si és així, la proposta no em sembla malament". Manuel Almeida, del blog Mangas Verdes, escriu que "regular mitjançant un 'etiquetatge voluntari' és una iniciativa reaccionària i ridícula". I puntualitza: "La blogosfera no admet ni normatives ni codis de conducta ètica. És una canal d'expressió personal, lliure i divers".

Sense cap mena de dubte
A mesura que han anat avançant les hores, internet ha recollit més opinions sobre el tema. Fèlix Soria pregunta des del seu blog Im-pulso: "No deu ser que als partidaris dels etiquetatges i registres els preocupa que des d'un blog es deixa la porta oberta perquè es difonguin informacions i idees impossibles de manipular pels qui controlen el poder polític i econòmic?".

Per arrodonir el debat, molts dels bloguers s'han agafat a les opinions de l'eurodiputada Maria Badia, entrevistada per "El País", quan diu que a "internet no hi ha la seguretat que la informació sigui certa. Tenim un excés d'informació i s'intenta que els usuaris puguin saber quines són les fonts". La contrarèplica l'aporta al blog Retiario, del periodista i bloguer Pepe Cervera, quan planteja noves qüestions: "Qui mesura quanta informació és massa? És obligatòria l'ètica periodística en gent que no és periodista? Estan preocupats per la privacitat i volen crear un cens?".

En últim lloc, el parlamentari europeu Raül Romeva no és partidari de regular l'activitat dels bloguers. "La gràcia està en la seva llibertat d'expressió! Només quan s'hagin vulnerat drets a la intimitat o drets d'autor es podria preveure, "a posteriori", la possibilitat d'aplicar una regulació en casos molt concrets. Però "a priori" i des de les institucions públiques seria molt contraproduent".
Anar al contingut