Barcelona

Mercabarna reprèn part de l'activitat mentre els supermercats noten el desabastiment

A Mercabarna, avui ja hi ha una mica més d'activitat que els tres primers dies de vaga de transportistes. Aquest matí els Mossos d'Esquadra controlen l'entrada al recinte i, en les últimes hores, hi han arribat alguns camions de gran tonatge i altres de més petits. Una càrrega que suma el 30% del total del gènere que habitualment arriba al principal mercat de proveïment de Barcelona. A l'interior, el contrast és evident: parades que han rebut tota la mercaderia i d'altres de completament buides. De peix, n'ha arribat de la costa mediterrània, però del Cantàbric o de Galícia no n'hi ha gens.

Actualitzat

Ni ous, ni aigua, ni llet, ni enciams ni tampoc paper higiènic. Aquests productes havien desaparegut ahir al vespre de molts establiments de Catalunya, especialment els que pertanyen a les grans cadenes de supermercats. La falta d'abastiment i la por de molts ciutadans han buidat les prestatgeries. No passa el mateix als mercats municipals i a les botigues de barri, on la situació és una mica millor, perquè per abastir-se en tenen prou amb petites furgonetes que s'escapen del control dels piquets.

On també hi ha problemes d'abastiment és a les benzineres catalanes, especialment a les més cèntriques de Barcelona i a les de Tarragona, on la presència de piquets és més contundent. A Girona, algunes estacions de servei ja han hagut de tancar les portes.

Però la situació podria millorar les pròximes hores. Aquesta nit han començat a desplaçar-se més camions cisterna per abastir les estacions de servei i a Mercabarna també sembla que han començat a canviar les coses.

El peix fresc és un dels productes que més ha començat a escassejar. Però la situació també es podria alleujar aquest dijous, després que les confraries de pescadors han anunciat que tornaran a la feina. La federació que agrupa 225 organitzacions de la pesca de tot l'Estat ha posat fi a l'aturada "puntual" que van començar dilluns en protesta per l'encariment del gasoil. La flota artesanal tornarà al mar al migdia. "No podem estar més temps amarrats, perquè es perd molt per cada dia que no es treballa", ha explicat el president de la federació, Genaro Amigo, que ha assenyalat que la situació és "totalment diferent" de la flota d'altura que va fer vaga fa uns dies. Ara només falta que el peix arribi de la llotja al mercat.

Pel que fa al sector automobilístic, un altre dels grans afectats per les aturades, les mercaderies, han començat a arribar a algunes empreses, però encara són insuficients. És el cas de Seat, on el 80% de la fàbrica de Martorell està ara mateix aturada. Nissan es planteja presentar un expedient de regulació de caràcter temporal que podria afectar 3.000 treballadors. Ahir també va aturar l'activitat la fàbrica de Mercedes a Sant Adrià.

I demà, vaga de taxis

Tot plegat es complicarà demà amb l'inici de la vaga d'alguns sindicats de taxistes. Tres col·lectius de treballadors del sector convoquen vuit hores de vaga a partir de les sis del matí de demà. Tot i haver arribat recentment a acords amb la Generalitat per la revisió de tarifes per a l'any vinent, reclamen al govern central la reducció de l'IVA i l'IRPF i la creació d'un gasoil professional. D'altres sindicats del taxi no secunden la vaga de demà.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut