Dublín

Els irlandesos voten desinformats el Tractat de Lisboa

Brussel·les mira amb inquietud Irlanda. Dijous que ve, els irlandesos votaran en referèndum el Tractat de Lisboa, és a dir, la reforma de les institucions de la Unió Europea. Una enquesta publicada aquest divendres pel diari "The Irish Times" diu que el 35% dels irlandesos diran "no" al Tractat perquè no saben què és. La Comunitat Europea ha reaccionat amb temor davamt el resultat de l'enquesta perquè si, finalment, els irlandesos voten en contra, el Tractat de Lisboa se n'anirà a n'orris. Per cert que Irlanda és l'únic país de la UE que haurà de ratificar el text per consulta popular.

Actualitzat

L'enquesta publicada per "The Irish Times"diu que les persones que s'han decantat pel "no" s'han pràcticament duplicat fins el 35%, 17 punts més, des de l'últim sondeig de fa tres setmanes. Mentrestant, els que votaran "sí" han baixat fins a un 30%, cinc punts menys. De totes maneres, segons els experts, la clau la podrien tenir els indecisos, que son un 28%, una xifra gens menypreable. El 7% tenen clar que no aniran a votar.

El govern irlandès ja ha advertit que un rebuig al Tractat de Lisboa provocarà un "dany incalculable " a la posició del país a la Unió Europea. El Ministre d'Economia, Brian Lenihan, ha recordat que Irlanda s'enfronta a una crisi weconòmica i que el Tractat ajudarà a "incrementar les exportacions per crear feina".

En canvi, l'europarlamentària del Sinn Fein, Mary Lou McDonald, ha reconegut que l'economia viu "temps difícils" però ha recalcat que "el més prudent és protegir els interessos socials i econòmics votant "no"". El Sinn Fein és l'únic partit amb representació parlamentària que s'oposa a la reforma de la UE.

La Comissió Europea ha evitat fer comentaris sobre aquests resultats. El Tractat de Lisboa hauria d'entrar en vigor el 2009.

Anar al contingut