Barcelona

Transportistes i pagesos comencen una vaga dura amb talls de carretera i tractorades

Pagesos i transportistes es comencen a mobilitzar per l'encariment del preu del combustible. Unió de Pagesos ha protagonitzat actes de protesta i tractorades en algunes comarques, provocant retencions de Figueres a la Jonquera. La Plataforma Catalana de Transports de Mercaderies, per la seva banda, no s'ha pogut esperar i ha començat aquest divendres una vaga indefinida que la resta del sector iniciarà diumenge, per denunciar la delicada situació que viu el sector, agreujada pel preu del petroli. Aquest divendres a la tarda, els transportistes s'han dirigit des del CIM Vallès a Santa Perpètua de Mogoda fins a la Zona Franca a marxa lenta, des d'on s'han traslladat al Port de Barcelona i han donat per acabada la jornada de mobilitzacions.

Actualitzat

Els transportistes, reunits en assemblea, han decidit portar a terme diversos actes de protesta i al llarg d'aquest divendres han causat importants retencions, de fins a deu quilòmetres, a l'AP-7, a l'altura del CIM Vallès, a Santa Perpètua de Mogoda i al peatge de la Roca del Vallès.

Les associacions de transportistes que integren la Plataforma Catalana de Transports de Mercaderies no s'han esperat. Han decidit començar la vaga indefinida per protestar contra l'alt preu dels carburants i contra la delicada situació que viu el sector. Els transportistes asseguren que hi ha molts intermediaris que es queden part del benefici, i que les gran empreses els paguen cada cop menys per fer front a l'encariment del gasoil.

Els vaguistes, reunits en assemblea al CIM Vallès, a Santa Perpètua de Mogoda, han decidit portar a terme actes de protesta. Els transportistes han tallat l'autopista AP-7 en tots dos sentits de la marxa a Santa Perpètua. Els camioners han saltat les tanques de protecció i, amb el risc que això suposa, han envaït la calçada. El tall ha durat uns vint minuts. Durant aquest temps, han aturat tots els camions i només han deixat passar alguns cotxes.

El moment més tens s'ha viscut quan han anat a tallar la C-17 i s'han enfrontat amb altres transportistes que no seguien la vaga. Finalment, els Mossos no els han deixat passar i han tallat la C-59.

Els transportistes han protagonitzat l'acció més contundent, quan han decidit marxar lentament per la mateixa AP-7 en direcció al peatge de la Roca del Vallès, per així alentir el trànsit. Aquesta marxa ha provocat retencions de fins a deu quilòmetres. A la Roca, els Mossos els han encerclat i els vaguistes han tornat cap al CIM, a Santa Perpètua, on s'han tornat a reunir per decidir quines accions emprenien a la tarda per continuar la protesta. Finalment, han decidit marxar lentament cap a la Zona Franca i el Port de Barcelona.

Els vaguistes també tenien piquets informatius en diversos punts, com el port de Barcelona, l'aeroport del Prat i la Jonquera, a més del Centre de Mercaderies del Vallès.

A Mercabarna, on també s'han concentrat els vaguistes per informar els companys, ja no s'han carregat camions i només han pogut sortir a fer el repartiment els que ja s'havien carregat dijous.

El 9 de juny tot el sector s'hi sumarà

La Plataforma Catalana de Transports de Mercaderies ha començat les mobilitzacions perquè asseguren que no se senten representats pels negociadors d'àmbit estatal. Mentrestant, però, el Comitè Nacional del Transport per Carreteres, l'òrgan de representació del sector, està reunit aquest matí amb representants del Ministeri de Foment amb l'objectiu d'obtenir una tarifa mínima per als serveis de transport que els garanteixi cobrir costos, en vista de la pujada del preu del carburant.

Tot i que aquesta trobada encara no s'ha acabat, la Federació Nacional del Transport Discrecional de Mercaderies per Carretera, Fenadismer, que forma part d'aquest comitè i representa un 15% del sector, ha avançat, a través d'un representant, que manté l'aturada convocada a partir de diumenge, ja que asseguren que, de moment, no s'ha avançat gens en les negociacions.

Així doncs, si res no canvia, els camioners de l'Estat se sumaran a la vaga a partir de la nit de diumenge a dilluns, una aturada que també tindrà caràcter indefinit.

Els pagesos i els pescadors, també

Els pagesos catalans també es queixen del mateix mal, el preu del carburant, i coincidint amb els transportistes el sindicat Unió de Pagesos ha convocat protestes a l'Anoia, el Baix Ebre i el Montsià.

A Calaf, a l'Anoia, una trentena de tractors i una cinquantena de pagesos han fet talls intermitents a l'Eix Transversal a l'altura d'aquesta població. I a l'Aldea, al Baix Ebre, la protesta ha durant poc més d'una hora i ha congregat una seixantena de tractors que s'han desplaçat molt a poc a poc per la Nacional 340 i han complicat el trànsit a la zona.

Josep Cabré, responsable d'Economia Agrària i Fiscalitat del sindicat agrari, ha explicat a Catalunya Ràdio que reclamen adequar la fiscalitat als costos de producció, que no només afecta el preu del gasoil. La propera protesta d'Unió de Pagesos serà el 20 de juny i es farà a tot Catalunya.

A Galícia, els pescadors també estan en peu de guerra i han organitzat una jornada per reclamar ajudes al sector. I ho han fet, precisament, el mateix dia que els directors generals de pesca espanyol, portuguès, francès i italià es reuneixen per mirar de consensuar una iniciativa per fer front a la situació de crisi.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut