Estats Units

Barack Obama fa història i esdevé el primer afroamericà que aspira a la Casa Blanca

Barack Obama ha fet història i s'ha convertit en el primer nord-americà de raça negra que aconsegueix els delegats necessaris per competir a les presidencials nord-americanes. Després de cinc mesos de primàries, el senador per Illinois s'ha autoproclamat el candidat demòcrata a la Casa Blanca. Amb la victòria a les últimes primàries a Montana i la derrota ajustada a Dakota del Sud, Obama ha obtingut els delegats que li permetran competir contra el republicà John McCain per la Casa Blanca. Tot i això, la seva rival demòcrata encara no s'ha rendit. Clinton ha felicitat Obama, però ha assegurat que avui no prendrà cap decisió sobre el seu futur.

Actualitzat

El senador per Illinois s'ha convertit en el primer nord-americà de raça negra que ha aconseguit els delegats necessaris per competir a les presidencials dels Estats Units. Serà, doncs, tal com ell mateix s'ha autoproclamat des de Minnesota, el proper candidat del Partit Demòcrata en la cursa cap a la Casa Blanca.

El senador ha obtingut els 2.118 delegats, gràcies als resultats a Montana i Dakota del Sud, els estats que han posat fi al procés de primàries, i especialment, a la pluja de suports de la cúpula del Partit Demòcrata. De tota manera, Obama no es convertirà, oficialment, en el primer afroamericà que aspira a la presidència dels Estats Units fins en la propera convenció del partit del mes d'agost.

Després de guanyar a Montana, el senador ha elogiat amb to conciliador Clinton per haver convençut milions de votants i ha destacat que fins i tot ell mateix ha millorat la seva candidatura després d'haver competit amb ella. "La senadora Clinton ha fet història en aquesta campanya no només perquè és una dona que ha fet el que mai cap altra havia aconseguit, sinó perquè és una líder que inspira a milions de nord-americans amb la seva fortalesa, el seu coratge i el compromís en les causes que ens han portat fins aquí", ha assegurat Obama. El senador també ha fet una crida a la unitat del partit després de manifestar: "Aquesta nit hem arribat al final d'una travessa històrica i l'inici d'una altra."

La seva gran rival en aquestes disputades primàries, Hillary Clinton, que ha aconseguit el suport de 18 milions de votants, ha felicitat Obama per la seva victòria i li ha reconegut la seva capacitat "per inspirar a milions de nous votants". A més, ha agraït als seus seguidors el suport que li han donat aquests últims mesos. Tot i això, ha assegurat que encara no prendrà cap decisió sobre el seu futur.

Últimes hores de campanya amb anuncis i desmentiments

Abans d'aquestes últimes primàries, Bill Clinton deia en un acte de campanya a Dakota del Sud que "aquest podria ser l'últim dia que estigués involucrat en una campanya d'aquest tipus". Unes paraules que feien aflorar així els rumors sobre la possible retirada de la senadora per Nova York de la cursa demòcrata a la Casa Blanca.

Uns rumors que creixien encara més quan, a mitja tarda, l'agència Associated Press va donar per fet aquest dilluns que Hillary anunciaria en les pròximes hores que abandonaria en reconèixer que el seu rival, Barack Obama, ja tenia el suport de prou delegats per ser nominat. Diversos mitjans de comunicació nord-americans es van fer ressò i ràpidament va haver de sortir al pas d'aquesta notícia el cap de campanya de Clinton, Terry McAuliffe, per desmentir-ho.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut