Catalunya

El govern demana a Madrid que derogui el decret per transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona

En la reunió setmanal del consell de govern, la Generalitat ha aprovat modificar el decret de sequera per permetre que, a partir d'ara, es puguin omplir piscines i regar jardins. El govern, a més, ha decidit recomanar a l'executiu espanyol que derogui el reial decret que permetia transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona. En aquest sentit, s'aturaran les obres de la polèmica canonada. Ara bé, ha mantingut algunes de les restriccions per tal de fer pedagogia i evitar que es malgasti aigua. La millora del nivell dels embassaments de les conques internes, que són al 54,1% de la capacitat total, ha fet possible aquest canvi.

Actualitzat

Quatre mesos després que la conca del Ter-Llobregat entrés en la fase d'excepcionalitat 2, les pluges caigudes al maig han permès a la Generalitat modificar el decret de sequera. L'aigua recollida durant les últimes setmanes ha fet que els pantans del sistema Ter-Llobregat hagin passat del 20% de finals de març al 54,1% actual. Per tant, un cop superat el 50% establert com a límit, s'ha passat de l'estat d'excepcionalitat 2 a l'1, i només es manté la situació 2 a la conca de la Muga. Així doncs, excepte en aquesta zona, a partir d'ara es podrà utilitzar l'aigua potable per omplir piscines, tant públiques com privades; regar els jardins; netejar els carrers, o rentar amb mànega els vehicles.

Tanmateix, el govern ha optat per deixar vigents algunes mesures amb la intenció de conscienciar la ciutadania i no transmetre el missatge que ja hi ha "barra lliure" amb l'aigua. Les restriccions es faran, sobretot, en el reg i en els abocaments. Continuarà prohibit el funcionament de fonts ornamentals així com desembassar els pantans per a l'ús exclusiu de les hidroelèctriques i es mantindran les mesures d'estalvi a les xarxes d'abastament. A més, es promourà una campanya de comunicació per fomentar l'ús racional de l'aigua i en demanaran la col·laboració als ajuntaments.

El govern, a més, ha decidit recomanar a l'executiu espanyol que derogui el reial decret que autoritzava la construcció de la canonada per allargar el minitransvasament de l'Ebre i interconnectar les xarxes d'aigua de Tarragona i el sistema Ter-Llobregat. En aquest sentit, el govern espanyol ja havia anunciat que el derogaria divendres. De tota manera, la ministra de Medi Ambient no ha tancat la porta a futures interconnexions com aquesta -o en altres punts- sempre que sigui "econòmicament viable, mediambientalment sostenible i socialment acceptable".

D'altra banda, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar ha anunciat que el govern ha anul·lat la línia de vaixells que transportaven aigua a Barcelona des de Tarragona i que s'estudia fer una rescissió anticipada dels que provenen de Marsella.

A l'espera de noves pluges i de l'aigua provinent del desglaç, els embassaments de les conques internes estan molt a prop d'arribar al mateix nivell que quan es va aprovar el decret. De fet, el juny del 2007 les conques internes es trobaven al 56,35% de la capacitat. El decret de sequera actual es va aprovar el 3 d'abril del 2007 i es va activar al cap de dues setmanes, quan les conques internes estaven al 48,5%.

Pel que fa a la gestió del govern en la sequera, Baltasar ja ha assegurat que el govern "no s'ha quedat plegat de mans" i continua treballant en un projecte per garantir a curt, mitjà i llarg termini l'abastiment d'aigua i, en aquest sentit, "estem convençuts que anem per bon camí". Tot i això, ha reconegut que no sempre s'han pres decisions amb el consens desitjat i ha reconegut les veus crítiques. També ha manifestat que el govern s'ha trobat amb molts imprevistos durant els últims mesos i que, tot i que s'han pres moltes decisions, "potser no les hem sabut explicar prou bé".

Els alcaldes del Ter protesten

Els alcaldes dels municipis per on passa el riu Ter, des del Pasteral fins a la desembocadura, consideren que no se'ls ha tingut en compte durant el període d'excepcionalitat 2, i per això s'han trobat aquest dimarts per constituir una mancomunitat d'usuaris que els permeti intervenir en la gestió de l'aigua en un futur. Els 25 alcaldes reunits volen tenir veu en l'ús de l'aqüífer del baix Ter i que hi hagi un sol interlocutor per defensar els interessos del territori.

Avaluació de danys a l'Ebre

A les Terres de l'Ebre es comencen a avaluar els danys provocats per les inundacions de la setmana passada, quan el riu es va desbordar. Enginyers contractats per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre han visitat les finques, on calculen que hi ha unes quaranta hectàrees de fruiters afectades.

Els danys han estat molt diversos, en algunes finques s'ha perdut només part de la collita, però en d'altres caldrà replantar els arbres fruiters. S'espera que cap a finals de setmana arribi la nova riuada amb l'aigua provinent de les fortes pluges caigudes a la part alta de l'Ebre. Per evitar més danys s'estan buidant els pantans de Riba-roja i Mequinensa.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut