Barcelona

Els controls dels aeroports han requisat líquids permesos per la Unió Europea

El reglament que regula la seguretat aèria als aeroports ja no està ocult. Així ho assegura el diari "El Periódico", que publica un text que assegura que és la normativa interna que marca què es pot pujar i què no als avions. Segons aquest document, als controls dels aeroports s'haurien requisat milers de líquids permesos per la Unió Europea. En el text queda clar que estan permesos els líquids que siguin utilitzats per necessitats mèdiques, dietes especials i menjar infantil.

Actualitzat
Alguns dels elements que s'han requisat des de l'aplicació del reglament ho han estat sense motiu. En aquest apartat s'hi inclouen milers de biberons, líquids de medicina natural i refrescos amb sucre, tan necessaris en viatgers que tenen malalties com la diabetis.

La normativa, prou imprecisa per donar-se a la interpretació i aplicar-se erròniament, ha generat greus problemes a aquells passatgers que es veuen obligats a viatjar amb un arsenal de medicaments. El text permet l'entrada als avions de "líquids utilitzats per necessitats mèdiques o de dietes especials, incloent-hi el menjar infantil. Aquest punt s'ha convertit als aeroports espanyols, gestionats per AENA, en la prohibició de pujar medicines o medicaments als avions. Segons explica "El Periódico", en alguns casos s'ha anat més enllà i alguns membres de seguretat exigeixen la recepta mèdica per poder entrar segons quins productes a l'avió.

El document tampoc no fa referència a l'obligació dels passatgers de descalçar-se ni de treure's el cinturó abans de passar per l'arc de seguretat. El que sí que inclou és mostrar l'ordinador de manera separada.

El secretisme de la norma ha provocat també problemes a l'hora de reclamar, ja que el reglament està ocult i els usuaris no es poden basar en res. La Unió Europea ja ha anunciat que el farà públic, però el text de la norma que publica el diari barceloní continua deixant molts punts oberts a la interpretació.
Anar al contingut