Dublín

Acord per prohibir les bombes de fragmentació, però sense els principals productors

Delegats de més d'un centenar de països reunits a Dublín han aprovat el tractat internacional que prohibeix les anomenades bombes de fragmentació o de dispersió, segons ha informat el govern irlandès. La notícia ha arribat poc després que el primer ministre britànic, Gordon Brown, ha fet el gest d'anunciar l'eliminació del seu arsenal. El text aprovat prohibeix utilitzar, transferir i guardar aquest tipus de bombes. Es tracta d'unes armes molt destructives que, en caure a terra, disseminen explosius més petits que no esclaten i que es poden activar més tard quan algú els trepitja. En aquesta conferència de Dublín, però, no hi participen països productors de bombes de dispersió tan importants com els Estats Units, la Xina, Rússia, Israel, l'Índia o el Pakistan.

Actualitzat
Fonts diplomàtiques espanyoles han explicat que els 109 països participants, reunits des del 19 de maig, han aconseguit un "amplíssim consens" en l'últim text proposat per la presidència irlandesa. El document final es presentarà divendres a Dublín i es ratificarà en una cerimònia a Oslo el 2 de desembre.

L'estat espanyol ha donat el vistiplau el tractat ,segons ha afirmat el subdirector general de No-proliferació i Desarmament del Ministeri d'Afers Estrangers, Ignacio Sánchez de Lerín. La Coalicació contra les Bombes de Fragmentació ha celebrat el consens i ha dit que la de Dublín és la trobada mundial més important en temes de desarmament des del 1997.

El text prohibeix "sota qualsevol circumstància, l'ús, desenvolupament, fabricació, adquisició i emmagatzematge de les bombes de dispersió", que provoquen la mort de molts civils també després de les guerres.

Els participants han negociat intensament la descripció de quines bombes "causen danys inacceptables a civils". De fet, n'han quedat excloses les bombes de fabricació alemanya Smart 155, amb l'argument que "eliminen els riscos i efectes produïts per submunicions que no han esclatat en àrees indiscriminades" i estan equipades amb "mecanismes d'autoseguretat". Entre les bombes prohibides hi ha les MAT-120, de l'empresa espanyola Instalaza.
Anar al contingut