Madrid

El govern central s'allunya del minitransvasament

Mentre el govern català decideix mantenir el decret de sequera, Esquerra Republicana, soci del govern tripartit, demana al govern espanyol la seva derogació. Ho ha dit el seu portaveu al Congrés, Joan Ridao, que confia que després de les pluges el PSC no voldrà mantenir la construcció de la canonada. El portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, ja ha dit que si l'obra no és necessària, no es farà. Segons Alonso, en "dos dies" el govern tindrà la informació necessària per prendre una decisió.

Actualitzat
Joan Ridao ha demanat aquest dimarts al govern espanyol que "derogui" el reial decret de mesures excepcionals sobre la sequera, que preveu la prolongació del minitransvasament de l'Ebre fins a Barcelona, perquè "ja no es donen en aquest moment les raons de necessitat que van portar a la seva aprovació".

Ridao s'ha manifestat així al Congrés, a l'hora que la consellera Montserrat Tura assegurava, en nom del govern català, que es mantindrà el decret de sequera i les mesures excepcionals adoptades per afrontar la falta d'aigua i, per tant, deixava clar que la Generalitat no demanarà que es reconsideri el projecte sobre el minitransvasament de l'Ebre.

"A Catalunya tothom coincideix, i també els experts, que ja no hi ha sequera, i si avui no hi ha raó per mantenir aquesta necessitat o aquesta urgència, el que cal fer és derogar el decret", ha afirmat Ridao. El portaveu republicà ha reclamat que el Consell de Ministres de divendres que ve derogui el decret de sequera i ha instat l'executiu central a fer-ho "d'acord amb el govern català, per després abordar les mesures de caràcter estructural per evitar que es reprodueixin les circumstàncies que hem viscut en les últimes setmanes i prevenir de cara al futur situacions similars".

En dos dies es coneixerà la posició del govern central

El portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, ha dit aquest dimarts que "en dos dies" el Ministeri de Medi Ambient haurà avaluat la situació i es podrà prendre una decisió. Segons Alonso, "el decret estableix una motivació d'urgència. Si la falta d'aigua als pantans existís, es continuarà el que estableix el decret llei, però si la causa ha desaparegut les previsions de la norma perdrien el seu sentit". El que no farà el govern, ha dit Alonso, és mantenir una situació d'excepcionalitat sense justificació.

Per Baltasar, l'última paraula la té la Generalitat

En declaracions als periodistes en el moment d'arribar al Palau de Pedralbes per assistir a la reunió de la Taula Nacional de la Sequera, Francesc Baltasar ha indicat que la "Generalitat té la competència exclusiva de determinar què s'ha de fer en cada moment" i que, per tant, manté la situació d'alerta per la sequera. Així, el conseller de Medi Ambient ha assegurat: "És al govern de la Generalitat a qui correspon analitzar la situació de les conques internes, perquè aquesta és una competència exclusiva del govern de Catalunya i com a tal l'exercirà. Això vol dir que som nosaltres els que determinarem quin és el moment i què cal fer en cada cas. Evidentment, en el cas hipotètic que calgués derogar el reial decret, això correspondria al govern central, però entenem clarament que qui ha de determinar quines són les condicions hídriques que tenen les conques internes de Catalunya és el govern de Catalunya, i això és el que farem."
Anar al contingut