Barcelona

La Generalitat i el govern espanyol fixen el calendari i la metodologia de treball per al nou model de finançament

Representants dels governs català i espanyol s'han reunit a la seu de la Conselleria d'Economia, a Barcelona, per posar les bases de la negociació del nou finançament autonòmic. La reunió, que ha durat gairebé una hora i mitja, s'ha fet en el marc de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat. Ha estat una reunió de perfil tècnic i caràcter protocol·lari en què s'ha acordat la constitució de dos grups de treball. El primer abordarà la capacitat normativa sobre els tributs, i el segon abordarà la qüestió de l'anivellament entre les diferents comunitats autònomes.

Actualitzat

Després d'una hora i mitja de reunió, ha acabat la primera trobada bilateral entre la Generalitat i l'Estat per definir el nou model de finançament de Catalunya. La Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat s'ha reunit a la seu del Departament d'Economia i Finances en una trobada de perfil tècnic i caràcter protocol·lari en què s'ha acordat la constitució de dos grups de treball. El primer abordarà la capacitat normativa sobre els tributs, i el segon abordarà la qüestió de l'anivellament entre les diferents comunitats autònomes.

En la trobada, el govern català i l'espanyol també han fixat la metodologia de treball i el calendari en la negociació del nou finançament. Un dels principals esculls en tot el procés serà determinar l'aportació catalana en el fons de suficiència o de solidaritat territorial, de manera que Catalunya no perdi posicions en el rànquing de riquesa entre comunitats. L'altre cavall de batalla serà el calendari. En aquest sentit, la Generalitat ha recordat que la data límit per fixar el nou finançament és el 9 d'agost perquè pugui entrar en vigor el 2009.

La Comissió Mixta d'Afers Econòmics s'ha reunit sense primeres espases: no hi han estat ni el ministre d'Economia, Pedro Solbes, ni el conseller Antoni Castells. Qui l'han encapçalat han estat, per la part espanyola, el secretari general de Finançament Territorial, Manuel López Carbajo, i per la catalana, el secretari general d'Economia i Finances, Martí Carnicer.

La reunió d'aquest dimecres va tenir, com a preàmbul, una trobada entre els equips negociadors del govern i Convergència i Unió. Malgrat les discrepàncies que dilluns presentaven govern i oposició quan CiU va fer la seva proposta de sistema de finançament, aquest dimarts tots dos van optar per aparcar les diferències i fer front comú català a Madrid. No van arribar a cap acord, però sí que hi ha voluntat d'arribar-hi, i, per això, van fixar un pla de treball per a les pròximes setmanes.

La reunió entre els representants del govern català i CiU va durar escassament mitja hora. És la mostra que cap de les parts va voler entrar a discutir el fons de la qüestió i es van limitar a donar un missatge d'unitat de cara a la important cita d'aquest dimecres.

Aquest consens dista molt de les crítiques que la Generalitat va fer contra la proposta que CiU va presentar dilluns. La federació xifrava en 5.200 milions d'euros addicionals per a la Generalitat i, alhora, mantenia íntegre el fons de suficiència que aporta l'administració central a Catalunya. Des de la Conselleria d'Economia es va qualificar d'"extremistes i irreals" les propostes d'Artur Mas. A més, es va denunciar que aquesta proposta queda fora del text estatutari perquè no compleix amb el principi de solidaritat amb les altres comunitats autònomes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut