Barcelona

L'Ebre baixa al màxim de la seva capacitat i ja hi ha hagut petits desbordaments a Miravet

La forta crescuda de l'Ebre afecta zones baixes de la comarca de la Ribera d'Ebre, on s'han inundat camps d'arbres fruiters. Miravet és una de les poblacions més afectades, on l'Ebre ja ha inundat la part més baixa del municipi. Aquestes crescudes han portat la Generalitat a activar el pla Inuncat per perill d'inundacions a les quatre comarques de l'Ebre. Les pluges dels últims dies han fet pujar el nivell dels pantans que abasteixen l'àrea metropolitana de Barcelona fins al 43% de la seva capacitat. Les previsions parlen de més precipitacions.

Actualitzat
Les dades sobre els embassaments catalans van variant gairebé cada hora que passa. Continua plovent i es preveu més pluges els pròxims dies, especialment el cap de setmana. Si ahir a aquesta hora encara es veia la portalada de l'església de Sant Romà de Sau, ara només queda per cobrir una part del campanar i no seria estrany que desaparegués del tot. En aquests moments, els embassaments de les conques internes estan al 43% de la seva capacitat.

On la situació és més problemàtica, i ara per excés i no pas per falta d'aigua, és a la conca de l'Ebre, on, en conjunt, els pantans catalans ja estan al 71%. Els pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix deixen anar, a hores d'ara, segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, 2.200 metres cúbics per segon, per fer forat a l'aigua de la part alta de la conca. La Confederació ha dit que es mantindrà aquest cabal.

La Generalitat ha activat la fase d'alerta del pla Inuncat per risc d'inundacions les quatre comarques de l'Ebre.

L'alcalde de Miravet, Antoni Borrell, per la seva banda, ha explicat que a aquest municipi, el més baix de la conca de l'Ebre, baixen més de 2.000 metres cúbics per segon i que l'aigua ja entra a zones baixes del poble. Borrell no s'ha estat de criticar les hidroelèctriques que gestionen els pantans. Segons ha dit, tant Mequinença com Riba-roja estaven al 90% de la seva capacitat i amb l'episodi de pluges dels últims dies ha obligat els embassaments a deixar anar una gran riuada d'aigua, ja que no poden absorvir la que arriba de les capçaleres dels rius.

Al mes d'abril, el pantà de Mequinença es trobava al 45% de la seva capacitat i en només una setmana es va situar al 95%.

Pel que fa als embassaments del sistema Ter-Llobregat, sumen un total del 44% de la capacitat total després de les últimes pluges. L'embassament de Sau està ara mateix al 50% i el de Susqueda, al 31% de capacitat. El pantà de La Baells està al 62%, el de la Llosa del Cavall, al 32%, i el de Sant Ponç, al 68%. Pel que fa a altres conques, la de la Muga se situa avui al 27% i la de Siurana-Riudecanyes, al 41%.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut